Sjajno ostvarenje studenata računarstva i strojarstva

Upoznajte 'Poskoka'- prvi bh. bolid! Genijalni mladi Mostarci će na takmičenje u Češku

Tehno 01.09.15, 20:47h

Upoznajte 'Poskoka'- prvi bh. bolid! Genijalni mladi Mostarci će na takmičenje u Češku
Ubrzo će BiH testirati svoju brzinu na takmičenju bolida u Češkoj. Evo priče o jednom od najvećih studentskih projekata ikada kod nas - piše N1

 

Ammodytes, u prevodu Poskok, ime je prvog bh. bolida, kojega su izradili studenti Fakulteta strojarstva i računarstva mostarskog Sveučilišta. 

 

"Nakon što je formiran računalni model krenuli smo u samu izradu bolida. Istraživali smo po cijeloj BiH, ali i šire gdje se sve mogu izraditi dijelovi potrebni za naš bolid. Dosta dijelova smo izradili u našoj radionici", rekao je Igor Šimić iz FSRacing Teama. 

 

Vrijednost vozila je 50.000 KM, dok sami projekt, na kojemu se radilo gotovo dvije i pol godine, stoji više od 70.000 KM. Skromni proračun razlog je što je toliko trebalo čekati da vozilo dobije konačnu formu. 

 

"Mi smo u biti zamišljeni kao neka virituelna firma koja proizvodi automobil, u našem slučaju bolid. Sam projekt ima za cilj da mi studenti naučimo kako funkcioniše jedna firma, što je sve potrebno da mi napravimo automobil", izjavio je Dejan Jurišić iz FSRacing Teama. 

 

"To je jedna cjelokupna priča koja izgrađuje jednog budućeg inženjera, i slobodno mogu reći da članovi ovog ponosnog tima su već izgrađeni inženjeri i već danas su spremni za kvalitetan rad u nekim firmama na razvoju proizvoda organizaciji menadžmenta"; kazao je Gordan Lješić, mentor tima. 

 

Zahvaljujući Fakultetu, sponzorima i donacijama, stiglo se i do prvog većeg natjecanja. Natjecanje promiče razvoj karijere i izvrsnost u inženjerstvu, te je izazovan projekt koji pred studente postavlja zadatak da samostalno dizajniraju, izgrade te marketinški razviju svoj bolid kao proizvod spreman za tržište. 

 

Ovaj bolid za nešto više od četiri sekunde postiže brzinu od 100 kilometara na sat, limit mu je 180 kilometara na sat.

 

Natjecanje na kojem će učestvovati Mostarci pokrenuli su instituti inženjera strojarstva 1987. u Americi, a kasnije se proširilo na Evropu. Bolid koji će se u Češkoj naći u konkurenciji vozila iz 40 zemalja svijeta, FSRacing team je uspješno testirao na pomoćnoj mostarskoj pisti.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI