Kad će se zaustaviti odron domaće proizvodnje?

Pivari još uvijek traže kontrolu uvoznih piva: Ono što piše na etiketi i ono što se pije nije isto!

Hronika 01.09.15, 19:21h

Pivari još uvijek traže kontrolu uvoznih piva: Ono što piše na etiketi i ono što se pije nije isto!
Sredinom juna predstavnici pivarske industrije iz BiH pozvali su nadležne institucije da im pomognu u eliminisanju neregularnosti prilikom uvoza piva, pri tome misleći na prednost koja se obezbjeđuje uvoznim pivima, tražili su da država postavi minimalne carinske cijene za uvoz piva koje postavljaju realnije transferne cijene za međukompanijsku prodaju - piše Oslobođenje

 

Rješenja

 

Tražili su pivari i rješenje kojim bi se zaustavio odron domaće industrije i dampinške cijene, povećanje testiranja uvoznih piva, da sva piva koja uđu u BiH budu sigurna i dobra za potrošnju, te da proizvod odgovara onome što piše na deklaraciji, naročito po pitanju sadržaja alkohola i ekstrakata. U analizama na tržištu BiH, poručili su, ima mnogo odstupanja onoga što se pije i onoga što je napisano na deklaraciji. Pakovanje mora pokazati stvarnog uvoznika svakog proizvoda, a na etiketi može biti samo jedan uvoznik koji je odgovoran za sve navedeno. 

 

Tražili su, dakle, pivari sve ovo, ali ništa nisu dobili. Ljetna sezona je pri kraju, a nijedan njihov problem nije riješen. Uvozno pivo i dalje je veoma zastupljeno u BiH, i to u onom obliku koji su pivari tražili da se promijeni. 

 

- Agenciji za sigurnost hrane i Vanjskotrgovinskoj komori BiH smo iznijeli svoje stavove po pitanju zaštite domaće proizvodnje, na šta su se oni trebali očitovati i dati svoj prijedlog. Ukazali smo na nepravilnosti kada su u pitanju etikete koje se nalaze na svim proizvodima, gdje se ne zna ko je direktni uvoznik za BiH i ko odgovara za kvalitet tog proizvoda unutar BiH. Kazali su nam da bi taj pravilnik trebalo dopuniti i izmijeniti, ali ništa konkretno se nije uradilo, nismo dobili nikakav odgovor. Samo je Republika Srpska uvela neke mjere, predložili su da se mora tačno znati jedan uvoznik koji će biti na etiketi i koji je odgovoran za sve navedeno, kazao je za Oslobođenje Fahrudin Salihović, direktor Tuzlanske pivare. 

 

Stavljajući na etiketu ko je uvoznik proizvoda, poručio je Salihović, štite se potrošači, a ne uvozni lobiji, što je do sada bio slučaj. Salihović se nada da se vlasti neće opametiti tek kada se desi da nekome bude narušeno zdravlje zbog konzumiranja nesigurnih proizvoda, te da neće čekati do tada da reaguju. 

 

Kontrole

 

- Sugerisali smo im da svi prehrambeni proizvodi trebaju biti kontrolisani na granici, jer je kontrola prehrambenih proizvoda nešto što se mora svakodnevno vršiti. Tako ćemo znati da na tržištu imamo dobre proizvode, dodao je Salihović.

 

Salihović se dotakao i aktuelne teme o zabrani uvoza mlijeka iz BiH, koju je tražila Hrvatska, te kazao kako se tom zabranom povlače i neka druga pitanja i prijetnje, a jedna od njih svakako jeste i mogućnost zabrane izvoza piva u tu zemlju. 

 

- Ne bi nas to mnogo iznenadilo. Međutim, ovdje je na svijesti građana da prepoznaju šta to znači domaća proizvodnja i da trebamo štititi domaće proizvode. Krajnje je vrijeme da nadležne institucije poduzmu zaštitne mjere oko prekomjernog uvoza piva u BiH jer će i na takav način dovesti pivarsku industriju na koljena, ali i druge grane privrede, istakao je Salihović.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI