Sedam mjeseci od akcije Druker

Pri kraju istraga protiv Smajlovića i Iličića: 'Na duši' terorizam, krivotvorenje, pranje novca...

Hronika 01.09.15, 18:56h

Pri kraju istraga protiv Smajlovića i Iličića: 'Na duši' terorizam, krivotvorenje, pranje novca...
Iako je prošlo sedam mjeseci od dana hapšenja Roberta Iličića Ropca i Muje Smajlovića u akciji Druker, koju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Tužilaštvo BiH i dalje radi na ovom predmetu

 

- Predmet je u završnoj fazi istrage. Više informacija ili detalja u ovom trenutku ne možemo davati, odgovoreno nam je na naših pet pitanja iz Državnog tužilaštva.

 

Prekvalifikacija

 

Iako se Iličić prvobitno teretio za organizirani kriminal i korupciju, krivično djelo je naknadno prekvalifikovano, pa je tako Iličiću na dušu stavljeno krivično djelo terorizam, neovlašteni promet vojnom opremom, davanje dara, prevara, krivotvorenje isprave i pranje novca. Njegov advokat Sead Temim je za Oslobođenje kazao kako njegov klijent još nikada nije saslušan na okolnosti krivičnog djela terorizam. Pojasnio je da je Iličić i dalje pod mjerama zabrane, te da još čeka rješenje Suda BiH o eventualnom produženju mjera. 

 

U pritvoru je proveo tri mjeseca, nakon čega je uz mjere zabrane pušten da se brani sa slobode. Određen mu je kućni pritvor uz obavezu službenih lica ovlaštene policijske uprave da vrše nasumične kontrole osumnjičenog jednom dnevno. Izrečena mu je i mjera zabrane putovanja, kao i zabrana sastajanja sa određenim osobama, odnosno ostalim osumnjičenim u ovom predmetu, te zabrana kontaktiranja sa svjedocima, zaposlenima u Sudu BiH, Tužilaštvu BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Federalnoj upravi policije.

 

Uposlenik Tužilaštva BiH Mujo Smajlović, koji se tereti za odavanje podataka, i dalje je pod suspenzijom. Njegov advokat Vlado Adamović kaže da nemaju mnogo informacija o cjelokupnoj istrazi. 

 

- Znamo da istraga traje, kratko pojašnjava Adamović i dodaje da je njegov branjenik, koji je u pritvoru proveo mjesec nakon hapšenja, također još pod mjerama zabrane. Adamović je ranije isticao da im dokazi protiv njegovog klijenta zbog tajnosti istrage nisu prezentirani, te da se sve svodi na to da "postoji sumnja da je uposlenik Tužilaštva uradio nešto što je krivično djelo". 

 

Istražitelj

 

Smajlović je, inače, dugogodišnji istražitelj i slovio je za jednog od najboljih u Tužilaštvu. Radio je na predmetu Kemal Čaušević i drugi (još je istraga u toku, op. a), a prije nekoliko godina mu je tadašnji ambasador SAD-a u našoj zemlji Patrick Moon uručio zahvalnicu FBI-ja za doprinos u borbi protiv terorizma zbog rada na slučaju Mevlid Jašarević. 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI