Nakon jučerašnje policijske akcije

Zašto je uhapšen Ibrahim Jusufranić i kako je potonuo GRAS?

Hronika 01.09.15, 17:08h

Zašto je uhapšen Ibrahim Jusufranić i kako je potonuo GRAS?
Pripadnici Federalne uprave policije, u utorak su po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo, uhitili bivšeg generalnog direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića i njegove poslovne partnere Branislava Petrovića i Abdulaha Grđu

 

Izvor: RSE

 

Oni se sumnjiče za zlouporabu položaja ili ovlaštenja, kojim su prouzrokovali štetne posljedice za ovo poduzeće i budžet KS.

 

„Osumnjičeni su lišeni slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a čime su s obzirom na način izvršenja i s obzirom na obim prouzrokovane štete izazivali ozbiljne štetne posljedice za KJKP GRAS Sarajevo i za budžet Kantona Sarajevo“, izjavio je Alem Hamzić, glasnogovornik Tužiteljstva KS.

 

U vrijeme kada je prestao obnašati dužnost generalnog direktora sam Jusufranić izjavio je kako je tada gubitak poduzeća iznosio sedam milijuna KM.

 

Revizorska izvješća su pokazala kako je gubitak bio puno veći. Iz Sindikata GRAS-a su pozdravili ovu policijsku akciju, o čemu predsjendik sindikata Adnan Himzanija kaže:

 

„Uposlenici GRAS-a deset godina čekaju da se ovo desi, da se bar na ovakav način riješi poblem ovog poduzeća, da se zna ko je kriv, a ko nije. Mi kao sindikat deset godina objašnjavamo da uposlenici GRAS-a nisu krivi za ovakvo stanje i da su samo pogrešne uprave od rata pa do 2005. godine napravili stanje u ovom poduzeću ovako kakvo jeste.“

 

Na naše pitanje kakvo je trenutačno stanje u ovom javnom poduzeću, Himzanija je odgovorio.

 

„Trenutna situacija je takva da imamo dobru saradnju sa aktualnim rukovodstvom Vlade KS da se počnu problemi rješavati. Oni su na nekakvom putu rješavanja. Plate i topli obrok nam kasne tri mjeseca. Ne uplaćuje se penziono osiguranje“, kazao je Himzanija.

 

Novinar magazina Slobodna Bosna Mirsad Fazilić duži niz godina izvještavao je o problemima GRAS-a i mogućim kriminalnim radnjma bivših rukovodioca. Pravosudni organi mogli su djelovati i ranije, smatra Fazlić.

 

„U proteklih deset godina ništa se nije promijenilo. Ono što se stavlja sada na teret gospodinu Jusufraniću, moglo mu se staviti i prije deset godina. Ne znam zašto je Tužilaštvu i ljudima koji su radili na tom predmetu bilo potrebno toliko vremena da ljude odgovorne za propast tog javnog poduzeća izvedu pred lice pravde.“

 

Fazlić je također kazao kako se od vremena odlaska Jusufranića gubitak GRAS-a konstantno povećavao.

 

„U vrijeme kada je on napuštao mjesto direktora, sam je izjavio kako je gubitak poduzeća iznosio sedam miliona KM. Međutim, nakon revizorskih provjera, utvrđeno je kako je u pitanju cifra od 17 miliona. Ta cifra je nakon njegovog odlaska samo rasla. Uprave koje su došle poslije Jusufranića nisu napravile ništa da se firma spasi iz dubioze u koju je sve više tonula“, kazao je Fazlić.

 

Aktualni menadžment GRAS-a, na čelu sa direktorom Avdom Vatrićem, nije bilo raspoložen za izjave. Oglasili su se putem kratkog priopćenja.

 

„Povodom hapšenja bivšeg direktora KJKP «GRAS» Ibrahima Jusufranića, a zbog insistiranja medija da damo komentar na navedeni događaj želimo istaći da podržavamo rad pravosudnih i drugih nadležnih organa u ovom predmetu, te da u ovom momentu ne bismo davali bilo koji drugi komentar“, navodi se u priopćenju.

 

Ibrahim Jusufranić bio je direktor GRAS-a od 1989. do 2006. godine. Nakon toga postao je vlasnik Univerziteta u Travniku, koji broji šest fakulteta i koji ima blizu 1.500 studenata.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI