Iduća sedmica presudna

O sudbini bh. mlijeka preko granice odlučit će prosta većina Evropskog komiteta, niko nema pravo veta

Hronika 01.09.15, 15:42h

O sudbini bh. mlijeka preko granice odlučit će prosta većina Evropskog komiteta, niko nema pravo veta
Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izrazio je zadovoljstvo ishodom današnjeg sastanka s evropskim partnerima u Briselu i nada se da bi sredinom iduće sedmice, nakon sastanka nadležnog evropskog komiteta, mogli biti riješeni problemi u vezi s izvozom mlijeka iz BiH u EU



- Veoma smo zadovoljni današnjim sastankom  i nadamo se da će sredinom iduće sedmice BiH biti vraćena na listu odobrenih zemalja za izvoz mlijeka u EU - kazao je Kalaba za  Fenu.



Naveo je da su partneri u Evropskoj komisiji izuzetno korektni i da također žele da se sve to završi što prije.



- U tom smislu su nas obavijestili da su učinili sve da se sastanak nadležnog evropskog komiteta, koji je trebao biti održan 16. septembra, održi ranije, odnosno sredinom iduće sedmice. Na sastanku tog komiteta odluka se donosi prostom većinom i niko nema pravo veta - pojasnio je Kalaba.



Kalaba je kazao da se nada da će ishod tog sastanka 9. ili 10. septembra biti pozitivan za BiH jer neće biti potrebno objavljivati tu odluku nego će se po automatizmu vratiti ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti svoje proizvode u EU.



Osim Kalabe u delegaciji je bio i pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.



Kalaba je prošle sedmice uložio protestnu notu Delegaciji Evropske komisije u BiH povodom odluke o obustavi izvoza mlijeka iz BiH u EU, te tada najavio da će zatražiti sastanak u Briselu da bismo dobili objašnjenje zašto i pod kojim okolnostima je povučena ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti na područje EU.



(Fena/mr)
 

BLIN
KOMENTARI