Obratite pažnju

Sedam 'bezopasnih' predmeta koji mogu biti izvor zaraze: Blender je rasadnik salmonele i E. coli, a plišane igračke...

Lifestyle 01.09.15, 13:18h

Sedam 'bezopasnih' predmeta koji mogu biti izvor zaraze: Blender je rasadnik salmonele i E. coli, a plišane igračke...
Mnogi predmeti koji bi trebali unaprijediti kvalitetu vašeg života zapravo mogu imati potpuno suprotan efekt na vas. Da biste te to izbjegli, obratite pažnju na to kako ih pravilno koristiti i tako smanjiti mogućnost štetnog utjecaja na vaše zdravlje

 

1. Spužva za tuširanje. Nije tajna da su one idealno okružje za razvoj bakterija i gljivica koje lako mogu izazvati infekciju. Zbog toga birajte spužve napravljene od prirodnih vlakana jer one u sebi sadrže enzime koji kontroliraju razvoj i rast bakterija ili plijesni.

 

Nakon svake upotrebe dobro ih isperite, temeljito iscijedite vodu iz njih, a kada se osuše držite ih na suhom mjestu. Nakon 30 dana upotrebe promijenite spužvu.

 

2. Ovlaživač zraka. Kada vam se od suhog zraka osuši koža i dišni putevi, ovlaživač zraka donosi veliko olakšanje. Međutim, ako ga pravilno ne održavate, on postaje rasadnik plijesni i raznih patogenih gljivica koje raspršuje u zrak.

 

Ovisno o modelu ovlaživača koji imate, obavezno mijenjajte filtere i vodu. Nikada nemojte ostaviti stajaću vodu u ovlaživaču nakon upotrebe jer se upravo u njoj akumulira plijesan. Ispraznite aparat potpuno i napunite svježom vodom neposredno prije upotrebe. Svaka tri dana ga očistite i odstranite četkicom eventualni nakupljeni talog.

 

3. Štapići za uši. Stručnjaci već dugo upozoravaju kako je pomama za čišćenjem voska koji se nakuplja u ušima otišla predaleko. Vosak štiti osjetljive unutarnje strukture uha od prljavštine, prašine i bakterija.

 

Prema savjetu liječnika, nemojte gurati štapiće u ušni kanal jer tako možete 'potjerati' vosak dublje u uho ili čak oštetiti bubnjić. Umjesto štapića, koristite malo vate i čistite isključivo dio na samom ulazu u ušni kanal

 

4. Blender. Nakon upotrebe uvijek perete svoj blender, ali većina ljudi zaboravlja oprati najvažniji dio gumeni prsten koji drži oštricu na mjestu.

 

Prema mnogim istraživanjima, upravo je taj mali dio blendera jedan od najprljavijih predmeta u kuhinji i pravi mali rasadnik bakterija poput salmonele ili E. coli. Zapamtite da nakon svake upotrebe morate do kraja rastaviti blender i dobro oprati oštricu i 'prsten'.

 

5. 'Alat' za manikuru i pedikuru. Makazice, rašpice, grickalice i sav ostali 'alat' za uređivanje noktiju također skriva malu 'prljavu' tajnu. Bakterije žive na vama i to nije ništa čudno, ali treba biti svjestan toga da ih uvijek prenosite na predmete koje koristite.

 

Dermatolozi savjetuju da zbog toga redovito perete makazice ili rašpice pod mlazom vode i s dodatkom sapuna, a nakon toga ih dobro osušite.

 

6. Gumene ili silikonske kuhinjske špatule. Većina špatula koje koristimo kod pripreme kolača imaju 'glavu' koja se može odvojiti od drške. Napravljena je na takav način zato da biste glavu mogli skinuti nakon korištenja.

 

Tokom pripreme u nju ulaze namirnice, talože se i stvaraju bakterijski sloj. Zbog toga nakon pravljenja kolača nikako nemojte zaboraviti odvojiti dršku od glave i zasebno ih dobro oprati.

 

7. Plišane igračke. One su također dom za grinje i bakterije koje kod vaših mališana mogu uzrokovati alergije ili infekcije. Ne dopuštajte djeci da spavaju u krevetu sa svim 'plišanicima' koje posjeduju nego im dajte dvije-tri igračke, a ostale spremite na police.

 

Svakih nekoliko sedmica izmjenjujte igračke s kojima spavaju jer se tako smanjuje izloženost grinjama koje se nalaze u njima. Povremeno ih zamotajte u plastičnu vrećicu i preko noći ostavite u zamrzivaču jer ćete tako uništiti grinje.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI