PODRŠKA IZBJEGLICAMA

Protesti na ulicama Beča: Ne želimo da Evropa postane masovna grobnica!

Hronika 01.09.15, 09:33h

Protesti na ulicama Beča: Ne želimo da Evropa postane masovna grobnica!
Sinoć je oko 20.000 ljudi u Beču protestiralo u znak podrške izbjeglicama i kako bi podigli glas protiv lošeg tretmana na koji izbjeglice nailaze. Do protesta je došlo nakon prošlosedmične tragedije, kada su na autocesti u napuštenom kamionu pronađena tijela 71 izbjeglice



Prema saopćenju austrijske policije, demonstranti su se prvo okupili na željezničkoj stanici Westbanhof, a zatim su prošetali do jednog trga, dok je u katedrali Svetoga Stjepana služena misa zadušnica za stradale. Demonstranti su nosili i plakate s porukama, kao što je "Azil je ljudsko pravo", "Izbjeglice, dobrodošli" i "Ne želim da Evropa postane masovna grobnica".
 

Dok se kolona kretala pjevali su austrijske pop pjesme o ljubavi i solidarnosti, a građani su popratili kolonu aplauzom, piše Guardian.
 

Među demonstrantima se nalazio i velik broj roditelja s djecom u naručju, a pripadnici policijskih snaga nadzirali su proteste skinutih kaciga. Kolona se zaustavila pred zgradom parlamenta, gdje su zapaljene svijeće.
 

"Dosta nam je smrti, patnje i progona", kazao je bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn na misi kojoj su prisustvovale ključne osobe austrijske vlade.
 

Mimohod podrške i misa zadušnica odvijali su se nakon što je iz Budimpešte na željezničku stanicu Westbanhof stigao voz sa stotinama izbjeglica, a koji su satima bili blokirani na austrijsko-mađarskoj granici, piše Reuters.

 

Demonstrantima se obratila organizatorica protesta Nadia Rida, koja je Evropu optužila za "politički neuspjeh" te "neljudsko tretiranje" izbjeglica.
 

"Pogledajte koliko nas je, i mi možemo pokrenuti stvari", rekla je Rida u emotivnom govoru, prenosi index.hr.
 

Podsjetimo, u kamionu u hladnjači je krajem prošle sedmice pronađeno je 71 tijelo. U hladnjači se ugušilo 59 muškaraca, osam žena i četvero djece, među kojima i jedna djevojčica stara između godinu i dvije. Pet osoba osumnjičeno je za smrt tih izbjeglica, koji su otkriveni prošlog četvrtka.
 

Tragovi koji su pronađeni na kamionu ukazuje da su izbjeglice pokušali pobjeći iz kamiona smrti. Na jednoj strani vidljiva je pukotina dugačka nekoliko metara. Policija još nije ponudila službeno objašnjenje ovog oštećenja na kamionu, ali pretpostavlja se da su izbjeglice zadnjim snagama pokušali doći do zraka. To im nažalost nije pošlo za rukom.
 

(Fena/aa)

BLIN
KOMENTARI