Alternativna priča

Fotografija koja je raspametila teoretičare zavjere: Zašto šef ISIS-a pozira u društvu Johna McCaina?

Hronika 01.09.15, 08:44h

Fotografija koja je raspametila teoretičare zavjere: Zašto šef ISIS-a pozira u društvu Johna McCaina?
Dodatno 'ulje na vatru' stavio je McCainov kolega republikanac Rand Paul koji je potvrdio kako se senator zaista fotografirao s teroristima

 

Teoretičari zavjere posljednjih dana okupirani su fotografijom koja navodno dokazuje kako je Islamska država zapravo tvorevina Sjedinjenih Američkih Država. Sporna se fotografija vrlo brzo proširila internetom i postala predmet žestokih diskusija na društvenim mrežama i forumima.

 

Naime, američki političar i predsjednik senatskog Odbora za naoružanje John McCain u maju 2013. godine posjetio je sjever Sirije gdje se sastao s navodnim borcima protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

 

Na jednoj od fotografija, snimljenih tokom njegove posjete, iza McCaina se vidi neimenovani muškarac za kojeg McCainovi politički protivnici, ali i teoretičari zavjere poistovjećuju s - vođom Islamske države Abu Bakr al-Bagdadijem.

 

Dodatno 'ulje na vatru' stavio je McCainov kolega republikanac Rand Paul koji je potvrdio kako se senator zaista fotografirao s teroristima.

 

- Tačno je da se McCain našao s pripadnicima ISIS-a, no tada nije znao ko su oni. Ako ne govorite arapski, teško je razlučiti ko su pobunjenici protiv Asadovog režima, a to pripadnici ISIS-a - objasnio je pomalo nespretno Paul.

 

S druge strane, McCain demantuje sve glasine i nagađanja te tvrdi da muškarac na fotografiji samo sliči na al-Bagdadija.

 

john-mccain-al-bagdadi-1

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI