Senzacionalno otkriće koje mijenja istoriju islama?

Otkriven Kur'an stariji od poslanika Muhameda: Naučnici s Oxforda šokirani rezultatima

Hronika 01.09.15, 08:21h

Otkriven Kur'an stariji od poslanika Muhameda: Naučnici s Oxforda šokirani rezultatima
Stranice ovog najstarijeg Kur'ana sadrže i stranice koje je mogao napisati neko ko je lično poznavao Muhameda. Napisan je negdje između 568. i 645. godine

 

Nakon što je prošli mjesec pronađen najstariji Kur'an na svijetu, naučnici su datirali stranice ugljikom-14 i došli do šokantnog otkrića - star je između 1448 i 1371 godinu, što znači da bi mogao biti stariji od poslanika Muhameda.

 

Starost stranica takozvanog ‘Birminghamskog Kur'ana’ procjenjivali su stručnjaci sa Univerziteta u Oxfordu, a rezultati su posebno iznenađujući kada se uzme u obzir uvriježeno vjerovanje kako je Kur'an dugo bio prenošen usmenom predajom, prije nego što je prvi puta zapisan.

 

Stranice ovog najstarijeg Kur'ana sadrže i stranice koje je mogao napisati neko ko je lično poznavao Muhameda. Napisan je negdje između 568. i 645. godine.

 

- Prema islamskoj tradiciji, poslanik Muhamed dobio je otkrovenja koja su temelj Kur'ana između 610. i 632. godine, godine kada je umro, rekao je profesor Nadir Dinshaw sa Univerziteta u Birminghamu.

 

- U to vrijeme, božanska poruka još nije bila ispisana u obliku knjige u kojem se pojavljuje danas. Otkrovenja su bila sačuvana u sjećanjima ljudi, a dijelovi su bili pisani na pergamentu, kamenu, palminom lišću i lopaticama deva.

 

Birminghamski Kur'an otkriven je zajedno s mlađom kopijom koja je nastala negdje u sedmom stoljeću. Obje verzije spremljene su zajedno jer su slova na pergamentima bila slična. U Birminghamu su završili negdje oko 1920. godine, nakon serije ekspedicija na Bliski istok, gdje je svećenik Alphonse Mingana skupio veliku količinu istorijskih dokumenata s Bliskog istoka.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI