Sud BiH

Oliver Krsmanović osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Višegradu: Ubijao, mučio, zarobljavao, progonio...

Hronika 31.08.15, 19:16h

Oliver Krsmanović osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Višegradu: Ubijao, mučio, zarobljavao, progonio...
Vrijeme koje je optuženi Oliver Krsmanović proveo u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora

 

Sud Bosne i Hercegovine, Krivično odjeljenje - Odjel I za ratne zločine osudio je danas Olivera Krsmanovića na osamnaest godina zatvora.

 

Nakon okončanja glavnog pretresa prvostepeno vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH izreklo je presudu kojom je optuženi Oliver Krsmanović oglašen krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

 

Istom presudom optuženi Oliver Krsmanović oslobođen je optužbi da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti i krivično djelo povrede zakona i običaja rata.

 

Optuženi Oliver Krsmanović oglašen je krivim što je od proljeća 1992. godine do jeseni 1995. godine, u okviru širokog i sistematskog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, kao i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva, znajući za takav napad, kao pripadnik 2. Podrinjske lake pješadijeske brigade od 19. maja 1992. godine do 7. decembra 1993. godine, a potom kao pripadnik 5. podrinjske lake pješadijske brigade u periodu od 1. decembra 1994. godine do 31. decembra 1995. godine, izvršio i pomagao u ubistvima, prisilnim nestancima nesrpskog civilnog stanovništva, teškom oduzimanju fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, progonu civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi te drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velikih patnji, ozbiljnih fizičkih povreda i narušavanja zdravlja nesrpskih civila.

 

Vrijeme koje je optuženi Oliver Krsmanović proveo u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.

 

Na osnovu ZKP BiH optuženi je oslobođen dužnosti nadoknade troškova krivičnog postupka. Na osnovu istog zakona oštećeni se sa imovinskopravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

 

Protiv ove presude dozvoljena je žalba u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka.

 

Nakon izricanja presude Suda BiH od 31. augusta 2015. godine i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, Sud BiH je donio rješenje kojim se optuženom Oliveru Krsmanoviću određuju sljedeće mjere zabrane - zabrana napuštanja mjesta boravišta (kućni pritvor - uz obavezu da službenici nadležne policije jednom dnevno vrše nasumične provjere poštivanja ove mjere), zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH).

 

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a najduže do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, saopćeno je iz Suda BiH.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI