Slavna pjevačica podigla prašinu

Žene su same krive ako ih siluju! Ako nosiš nešto što vrišti 'dođi i p*jebi me...'

Showbizz 31.08.15, 11:00h

Žene su same krive ako ih siluju! Ako nosiš nešto što vrišti 'dođi i p*jebi me...'
Rok zvijezda Chrissie Hynde tvrdi da je silovanje koje je preživela kao djevojka bilo "njena krivica" i ocijenila da žene "moraju da preuzmu odgovornost" ako se provokativno oblače

 

Njeni komentari izazvali su u britanskoj javnosti novu debatu o "ulozi" žene u seksualnom napadu, a Hynde tvrdi da nikog drugog ne može da krivi za to što ju je bajkerska banda silovala.


U intervjuu Sunday timesu, koji je dala povodom izlaska autobiografije "Reckless", pjevačica benda The Pretenders kaže da žene treba da očekuju neželjenu pažnju ako se ponašaju na određen način ili nose određenu vrstu odeće.

 

"Ako šetam i pristojno sam obučena i brinem svoju brigu, a neko me napadne, onda mogu da kažem da je to njegova krivica. Ali ako sam napadna i sve izbacujem i provokativna sam, onda izazivam nekoga ko već nema inhibicije. Nemoj to da radiš. Daj! To je zdrav razum", kaže Hynde.

 

"Ako ne želiš da izazoveš silovatelja, nemoj nositi visoke štikle, jer u njima ne možeš da mu pobjegneš. Ako nosiš nešto što vrišti 'dođi i poj... me, onda budi sigurna na nogama. Mislim da sada ne govorim ništa kontroverzno", dodala je ona.

 

Hynde je aludirala na poglavlje u svojoj autobiografiji, gdje je pisala kako ju je motociklistička banda iz Ohaja silovala kada je imala 21 godinu i kada je koristila drogu.

 

Pjevačica je prihvatila poziv na zabavu, ali je umjesto toga odvezena u napuštenu kuću gdje su je primorali na seks.

 

Ona kaže da to što je bila u "ranjivom" stanju nije izgovor. "Te bajkerske bande, to oni rade. Ako šetam u donjem vešu i pijana sam, čija je to krivica?", upitala je Hynde.

 

Stručnjaci, piše Independent, takav njen stav nazivaju "jednostavnim psihološkim ponašanjem" koje pomaže žrtvama da misle da mogu da spriječe eventualne buduće napade.

 

Muzičarka, koja živi u Londonu, na kritike da je feministkinja odgovorila da mnoge žene koje sebe nazivaju feministkinjama zapravo to nisu. Ona je kao primjer izdvojila savremene pop zvijezde obučene kao porno zvijezde.

 

U intervjuu Sunday times je navela i da je muškarcima potreban neko ko će brinuti o njima. "Oni su nježniji spol - vidite to svuda u svijetu. Žene su te koje sve drže na okupu. Ja sam previše nezavisna. I ne ponosim se time", zaključila je Hynde.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)

BLIN
KOMENTARI