VIDEO/ DVA MILIONA PREGLEDA NA FACEBOOKU

Snimak koji je zapalio internet: Palestinke pretukle izraelskog vojnika koji je htio da uhapsi 12-godišnjeg dječaka

Hronika 30.08.15, 20:02h

Snimak koji je zapalio internet: Palestinke pretukle izraelskog vojnika koji je htio da uhapsi 12-godišnjeg dječaka
Video-snimak na kome se vidi kako se nekoliko Palestinki tuče s vojnikom, koji pokušava da uhapsi jednog dečaka, pogledan je više od dva miliona puta na Facebooku

 

Na snimku, koji baca svjetlo na izraelsku vojnu politiku na okupiranim palestinskim teritorijama, maskirani vojnik drži dvanestogodišnjeg dječaka, kome je ruka u gipsu dok ga rođake tog mladog Palestinca, uključujući majku i sestru, vuku za uniformu i udaraju.

 

Dječakova petnaestogodišnja sestra grize vojnika za ruku, dok okupljeni Palestinci upozoravaju vičući: ”On je mali dječak. Ruka mu je slomljena”.


Vojnik se bori najpre sa dječakom, a potom s grupom žena, koje su mu strgnule masku s lica, oko jedan minut, prije nego što komandujući oficir stigne da mu pomogne. Vojnik tada pušta dječaka i ljutito baca šok-bombu na grupu ljudi dok odlazi.


Orginalni video snimak, do koga je došao Associated Press preko autora, lokalnog aktiviste i rođaka dječaka, Bilala Tamimija, prikazuje to isto. Tamimi je rekao da su Palestinci bacali kamenice na vojnike, ali da nije vidio da je dječak to radio.

 


Sukob je izbio u petak tokom nedjeljnog preotesta u selu Nebi Saleh na Zapadnoj obali, gdje se izraelski vojnici i palestinski demonstranti često sukobljavaju. Stanovnici sela tvrde da im je obližnje jevrejsko naselje ograničilo pristup izvoru.


Izraelska vojska je danas saopštila da je nered izbio tokom protesta i da je vojnik pokušao da pritvori dječaka, jer je bacao kamenice. U saopštenju se dodaje da je dječak pušten kako bi se spriječila eskalacija nasilja.


Snimak je izazvao osude na račun Izraela, jer isuviše oštro postupa u sukobu s palestinskim demonstrantima, posebno maloletnicima.


U Izraelu je protumačeno da snimak prikazuje antagonizam s kojim se izraelski vojnici suočavaju od strane Palestinaca koji bacaju kamenice, što je povećalo zabrinutost za njihovu bezbjednost.


Izraelski mediji prenose kako dječak vrišti i počinje da plače dok ga vojnik pritiska na stijenu i leže na njega.


Takođe, navode da je porodica Tamimi poznata po svojim aktivnostima i da je dječakova sestra viđena prije dvije godine kada je mahala pesnicom pred vojnikom na jednom drugom video snimku koji je postao viralan.


Ona je posle toga pozvana u Tursku, gde joj je po pisanju “Džeruzalem posta” odao priznanje tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

 

(Telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI