Burno oko afere s mlijekom

Ivanković-Lijanović: PSBiH i Vijeće ministara moraju hitno riješiti goruće stvari, a mi ćemo blokirati granicu!

Hronika 30.08.15, 13:38h

Ivanković-Lijanović: PSBiH i Vijeće ministara moraju hitno riješiti goruće stvari, a mi ćemo blokirati granicu!
Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bh. entiteta Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović pozvao je oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine te Vijeće ministara BiH na hitne vanredne sjednice o rješavanju pitanja zabrane izvoza bosanskohercegovačkog mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske unije, piše Anadolija

 

Uništavanje pozitivnih trendova

 

Lijanović je danas pored štanda sa izloženim mliječnim proizvodima bh. proizvođača kazao kako što skorije moraju biti riješeni problemi poljoprivrednih proizvođača iz BiH.

 

"Nećemo dozvoliti uništavanje pozitivnih trendova u poljoprivredi koje smo ostvarili u protekle četiri godine. Nažalost, ove institucije nisu zakazale nijednu vanrednu sjednicu, niti Parlamentarna skupština niti Vijeće ministara BiH i zato ih pozivam da sazovu oba doma da se hitno riješe goruće stvari za naše poljoprivredne proizvođače", kazao je on.

 

Ivanković Lijanović smatra da je potrebno "uzvratiti" na odluku o blokiranju izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU koja je došla, kako tvrdi, zbog primjedbe susjedne Hrvatske.

 

Blokada granice

 

"Podržaćemo poljoprivredne proizvođače, pridružiti im se i blokirati granične prijelaze i nećemo dozvoliti da u BiH ulaze mliječni proizvodi iz EU. Građane pozivam da kupuju domaće proizvode, jer nam to niko ne može zabraniti, a oni su puno bolji od uvoznih", istakao je Ivanković Lijanović.

 

Napomenuo je da stavke koje BiH nije ispunila u domenu isporuke mlijeka u EU moraju biti razmotrene i riješene. 

 

"Pozvao sam na hitne sjednice i trajno zasjedanje, jer ukoliko nešto nije ispunjeno od uslova iz nekog područja, to Vijeće ministara BiH po našem Ustavu može završiti za dan, dva ili tri. Ako ima nedostataka, oni se trebaju ukloniti, mi ne smijemo nikoga ugroziti sa našom hranom jer za to nema potrebe. Ovi proizvodi su sigurno zdravi i kvalitetni", dodao je on.

 

/AA/mr/

BLIN
KOMENTARI