Skroman i čvrsto na zemlji

Kako je Amel Tuka udahnuo vjetar u leđa zapostavljenoj kraljici sportova u BiH i potaknuo klince da treniraju?

Sport 29.08.15, 21:43h

Kako je Amel Tuka udahnuo vjetar u leđa zapostavljenoj kraljici sportova u BiH i potaknuo klince da treniraju?
Ime Amela Tuke ostaće zlatnim slovima ispisano u istoriji bh. kraljice sportova ali i svih kojima je ova zemlja u srcu. Donio je prvu istorijsku medalju za BiH sa smotre najboljih atletičara svijeta, a ostao normalan. I upravo to je ono što je najvažnije u svemu

 

Amel čvrsto stoji s obje noge na zemlji. To je dobrim dijelom naučio od svog uzora, velikog sportiste Hamze Alića, čovjeka koji je nakon svega što se dogodilo, izjavio da je ovo vjetar u leđa svim uspješnim sportistima u BiH, posebno atletičarima.

 

Osim toga uspjeh Tuke je donio veliko interesovanje klinaca i klinceza da počnu trenirati ovaj sport. Njihovi roditelji interesovali su se za upis u AK Zenica, jedini klub u BiH, a vjerovatno i regiji koji ima dvojicu članova na SP-u i najmanje dvojicu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru jer osim Amela i Hamze, bacač kugle Mesud Pezer i bacač koplja Dejan Mileusnić nisu toliko daleko od norme. 

 

U ime Atletskog kluba Zenica, Atletskog saveza BiH i svoje lično ime Suad Kaknjo je čestitao Tuki i objasnio da je zenički klub iznjedrio mnoge asove atletike, a da se od 2007. godine s pravljenjem ovog atletskog stadiona na Kamberovića polju stvorili dobri uslovi za trening. Tuka je u konkurenciji mlađih seniora osvojio bronzanu medalju, Hamza Alić, srebrenu dvoransku evropsku medalju, Dejan Mileusnić, bronzanu medalju na evropskom bacačkom kupu, Mesud Pezer bio zlatni na juniorskom prvenstvu Evrope i na kraju Tuka srebreni na SP u Kini. 

 

Dejan Mileusnić je naglasio da je Tuka učinio ponosnim svoje kolege i prijatelje, uz nadu da će prva medalja za BiH na svjetskim prvenstvima dati "vjetar u leđa" i drugima u njihovoj karijeri.

 

Elvir Krehmić, skakač u vis koji je svojevremeno u Japanu pobjedio svjetskog rekordera, legendarnog Kubanca Javiera Sotomayora je ustvrdio kako nema nigdje ljudi "kao u Bosni". Uz Amela i druge talentovane sportaše, dodao je, svjetske i olimpijske medalje više nam nisu daleko. 

 

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem printanom izdanju Oslobođenja.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI