Foto/ YIHR BH u Stocu - za bolju kolektivnu budućnost

Okončana 'Škola drugačijih sjećanja' - program posvećen upoznavanju mladih s ratnim zločinima na svim stranama

Hronika 29.08.15, 19:21h

Okončana 'Škola drugačijih sjećanja' - program posvećen upoznavanju mladih s ratnim zločinima na svim stranama
Danas je okončano drugo izdanje Škole drugačijih sjećanja, ljetnog programa koji realizira Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH uz podršku francuske organizacije CCFD-Terre Solidaire, a koja za fokus ima obrazovanje mladih o događajima na prostoru regije Hercegovina u Drugom svjetskom ratu i posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine

 

Škola je bazirana u Stocu, uz niz posjeta i ekskurzija u široj regiji, pa su tako njeni učesnici i učesnice činili jednu od prvih organizovanih grupa koja je posjetila jamu Čavkarica na planini Trusina iz Drugog svjetskog rata, te prva organizacija koja okuplja mlade iz cijele zemlje, a koja je posjetila Prebilovce kod Čapljine, Široki Brijeg i Kruševo kod Mostara.

 

U sklopu Škole važan dio obuhvataju aktivnosti vezane za obrazovanje o ratnim zločinima na području Stoca, sa posebnim osvrtom na masakr u Rotimlji i torturu i mučenja u Koštanoj bolnici nad Bošnjacima Stoca.

 

yihr-bih-2

 

Također, grupa od dvadeset učesnika i učesnica obišli su mjesta stradanja hrvatskog stanovništva u Grabovici i srpskog stanovništva u Bradini kod Konjica, gdje su imali priliku razgovarati sa lokalnim stanovništvom o zločinima koji su se tu dogodili u posljednjem ratu. 

 

Cilj Škole drugačijih sjećanja je približiti različite perspektive rata i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, kroz razgovor sa žrtvama, svjedocima zločina, vjerskim službenicima i predstavnicima lokalne zajednice.

 

Škola ima uspostavljenu mrežu saradnika i polaznika koji rade na širenju aktivnosti i međuetničkog dijaloga o počinjenim ratnim zločinima na prostoru Hercegovine. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI