Kruna uspješnog poslovanja

Alma Ras otvara novi proizvodni pogon u Visokom: Obuka osoblja, savršene mašine i povećan broj radnika

Biznis Klub 29.08.15, 16:54h

Alma Ras otvara novi proizvodni pogon u Visokom: Obuka osoblja, savršene mašine i povećan broj radnika
Kompanija Alma Ras proširuje poslovanje i otvara novi proizvodni pogon, koji će pružiti podršku postojećim kapacitetima

 

Kako je za Oslobođenje kazao Rasim Memagić, direktor kompanije Alma Ras, u pitanju je proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta i otvaranje potpuno novog poslovnog pogona, koji je nastao kao kruna dobrog poslovanja proteklih godina. Planirao je da pogon svečano u proizvodnju bude pušten u srijedu, 2. septembra. Inače, izgradnja novog pogona krenula je u junu 2014. godine.

 

Obuka osoblja

 

"Objekat se prostire na parceli od 4.000 kvadratnih metara , od čega je 3.500 kvadratnih metara korisnog prostora poput proizvodnih hala, skladišta i popratnih objekata. Ukupna investicija u opremu i uređenje objekta do sada iznosi 2,5 miliona KM. Kad je u pitanju investiranje 90 posto investicije je iz vlastitih sredstava kao i sredstava iz kreditnih linija komercijalnih banaka, dok su preostali dio obezbjedile institucije koje su bile uključene u sam projekt, poput USAID-a jer smo učesnik u Gold projektu, ali i predstavnici REZ agencije kao i Federalnog zavoda za zapošljavanje", kazao je Memagić dodajući kako su u sardanji sa REZ agencijom i FZZZ izvršili obuku i trening osoblja, dok su im ostale institucije pomogle u nabavci opreme i mašina.

 

Izgradnja novog pogona doprinosi radu privrede i pruža pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja.

 

Savremene mašine

 

"Trenutno je u pogonu u Visokom zaposleno 200 radnika, a vrši se obuka za dodatnih 40, s namjerom da do kraja godine imamo 300 radnika zaposlenih u ovom pogonu, što bi značilo da će Alma Ras ukupno imati 900 radnika", istakao je Memagić.

 

Cijeli objekat u potpunosti je klimatiziran i opremljen sa 220 savremenih šivaćih strojeva i strojeva za obradu tekstila. Godišnji kapacitet ovog pogona trenutno je devet miliona komada, a do sada se u Alma Ras proizvodnom pogonu u Visokom, proizvelo više od 3 miliona komada gotovih proizvoda, a Memagić je naglasio kako se nada da će ovi kapaciteti naredne godini biti i premašeni.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI