VIDEO/ BH. MLJEKARI SPREMNI NA BLOKADU GRANICA

Krije se pravi razlog: Zašto je Hrvatska stopirala mlijeko iz BiH?!

Hronika 28.08.15, 20:51h

Krije se pravi razlog: Zašto je Hrvatska stopirala mlijeko iz BiH?!
Brojni građani dijele mišljenje proizvođača mlijeka i kažu da treba uvesti recipročne mjere i zabraniti uvoz mlijeka iz HR, odnosno EU... Kakav je vaš stav?

 

Mljekari su dali rok bh. vlastima da problem izvoza mlijeka riješe u roku od pet dana, u protivnom slijedi blokada graničnih prelaza.


Osim mljekara, ogorčene su i nadležne institucije u BiH, ali i sami građani. Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ni danas nije željelo obrazložiti ovakav postupak.


Postalo je posve jasno da je hrvatska žalba na kvalitet mlijeka i mliječnih proizvoda potpuno neosnovana. Iako nema zvanične potvrde, mlijeko je sasvim uredu, problem je stah Hrvatske od gubitka tržišta za vlastite proizvođače. Kako bi zaštitili svoja prava, proizvođači mlijeka iz BiH najavljuju blokadu granica.


- Ukoliko BiH ne bude imala snage da se obračuna sa nekorektnim ponašanjem i EU i Hrvatske tada ćemo mi seljaci izaći ipak na granicu, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS Vladimir Usorac.


Da je u pitanju strah Hrvatske od prekomjernog uvoza mlijeka, koje će prema svim procjenama uglavnom završtiti na njihovom tržištu, potvrdila je Rešeljka Maras, predsjednica Hrvatskog udruženja mljekara. Osim toga, ona kaže da je hrvatsko tržište već dovoljno opterećeno mlijekom iz drugih evropskih zemalja, koje ima povoljnije cijene od hrvatskog.


- Jer smo mi izvozili preko 20 miliona litara godišnje mlijeka u Hrvatsku. To znači da je od ukupnog izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda 50% išlo u Hrvatsku, pojašnjava Ognjenka Lalović iz VTK BiH.


Iako postoji razumijevanje za hrvatski problem, svi u BiH su jedinstveni da je ovakvo ponašanje Hrvatske nekorektno, i po mnogima zlonamjerno. Jer su bh. mljekari na dobijanju ove dozvole radili tri godine.


- Kada je Hrvatska ušla u EU 2013. godine naši mljekari su morali da se preorjentišu na druga tržišta zbog nemogućnosti izvoza. I oni su se preorijentisali na zemlje CEFTA-e, kao jedinu mogućnost, pojašnjava Lalović.


Brojni građani dijele mišljenje proizvođača mlijeka i kažu treba uvesti recipročne mjere i zabraniti uvoz mlijeka iz HR, odnosno EU. Ima i onih koji imaju razumijevanje za ovakvo ponašanje Hrvatske. Neki pak smatraju da je ovo indikator koji pokazuje koliko je Hrvatska spremana pomoći BiH na EU putu.


Kako je rok za prigovor istekao 13. ovog mjeseca, pitanje je da li će se hrvatski zahtjev uvažiti. Zvanični stav BiH je da se čeka na konačnu odluku EU. O drugim mjerama, poput zabrane uvoza iz Hrvatske, odnosno EU, za sada se ne razmišlja.


Šta kažu ogorčeni bh. mljekari, a šta građani, pogledajte u prilogu TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI