Šta slijediti, a čega se kloniti

Lagumdžija: Da su kandidati koristili ma i pola resursa, znanja, strasti da ukažu na probleme umjesto da blate - SDP bi bio lider opozicije!

Front 28.08.15, 20:30h

Lagumdžija: Da su kandidati koristili ma i pola resursa, znanja, strasti da ukažu na probleme umjesto da blate -  SDP bi bio lider opozicije!
Uoči predstojećih izbora SDP-a, Zlatko Lagumdžija poručio je putem svog Facebook profila svim kandidatima za predsjednika te stranke kojih da se vrijednosti drže i kako da iz vida nikada ne izgube ideje vodilje koje su uvijek činile dostojanstven SDP

 

Za šta bi se, po njegovom mišljenju, trebalo zalagati vodstvo SDP-a, a čega kloniti, pročitajte u njegovom postu koji prenosimo u cijelosti: 

 

Prije tri sedmice sam poželio sreću svim kandidatima za predsjednika SDPa, koji su krenuli ne samo u prikupljanje potpisa nego i u nezvaničnu kampanju, koja će trajati još tri sedmice do izbora.


Drago mi je da se kandidati trude da , kako sami tako i putem svojih timova, ubjede javnost i članstvo da su najbolji izbor. Ali, na žalost, bojim se da su neki više vremena i energije posvetili prljavoj kampanji protiv svojih drugova nego potrebnoj kampanji o tome zašto i šta sami nude, kako to misle realizirati i s kim misle ići u potrebne promjene.
Danas javnost čuje više za SDP kada jedni druge blatimo nego kada ukazujemo na prave probleme i rješenja koja su potrebna našoj državi i njenim gradjanima. Zato moramo i našim kandidatima poručiti da ćemo ih „nagrađivati “ onoliko koliko budu poštovali svoje takmace, a kažnjavati u mjeri u kojoj blate svoje drugove te vode prljavu kampanju preko tuđih leđa i drugih ljudi.


Da su neki naši kandidati iskoristili bar pola resursa, energije, vremena, znanja i strasti, na ukazivanje na probleme u društvu, besprizorno ponašanja današnjih vlastodržaca i rješenja koja su nam potrebna – u odnosu na to koliko su utrošili za blaćenje svojih stranackih drugova koje dozivljavaju kao protivnike – danas bi SDP bio tretiran kao lider opozicije i ozbiljna alternativa današnjoj vlasti. Na žalost, to nije slučaj.


To je razlog zašto ću i ovom prilikom ponoviti dio onoga na što sam upozoravao prije dvadestetak dana.
„Nadam se da je pred nama dostojanstvena, fer i poštena izborna priča na kraju koje će kao pobijednik izaći onaj čiji program i vizija budućnosti države i partije budu imali najveću podršku članstva.


Kandidatima želim puno sreće, a članovima SDP BiH, savjetujem da poslušaju ili bar pročitaju programe, da i sami postave neka svoja očekivanja i viziju za dalje, te da se na temelju toga opredijele za onog ko im ulijeva najvise povjerenja da će ispuniti obećano.


U ova SDP „predizborna vremena“ ne bi smjeli zaboraviti da smo bili najbolji i/ili najjači, na čemu su nam i drugi zavidijeli, onda kada nas je krasilo drugarstvo i dostojanstvo. Onda kada je laž i licemjerje među nama bilo na gubitničkoj strani. U protivnom, dobijali smo lose ljude koji su rukovodili u ime većine boljih ljudi : tihu većinu je nadjačavala buka praznih populista i vodila nas na krive strane.“


Za kraj, još jedna preporuka. Ako niste sigurni ko nudi bolji program i odgovore na konkretne probleme – odlučite se po tome za koga mislite da je bolji čovjek kojem se može vjerovati.


Nikada ne smijemo zaboraviti da su svi kandidati u godinama kada od njega možda možete napraviti boljeg stručnjaka ali ne i dobrog čovjeka ukoliko on to već nije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI