SLOM VJERSKOG BIZNISA U HERCEGOVAČKOM GRADIĆU

Nakon što je papa Franjo o 'vidjeocima' Gospe govorio s ironijom, broj hodočasnika se prepolovio

Hronika 28.08.15, 08:02h

Nakon što je papa Franjo o 'vidjeocima' Gospe govorio s ironijom, broj hodočasnika se prepolovio
Papa je govorio o vidjeocima preko kojih navodno Bogorodica šalje poruke, po narudžbi, u unaprijed obznanjeni dan i sat


Broj talijanskih hodočasnika u Međugorje prepolovljen je otkako se Papa posljedposljednji put kritički oglasio o “međugorskom fenomenu” - prenosi u četvrtak britanski Catholic Herald (Katolički glasnik), pozivajući se na The New York Times.


Portal tvrdi da se smanjio i broj inih hodočasnika. Ipak, Talijani su, koliko zbog geografske blizine, toliko i zbog popularizacije Međugorja u Italiji, bili najčešći i najbrojniji dolaznici u to hercegovačko marijansko središte kojim ravnaju mjesni franjevci, u sukobu s mjesnim biskupima, sada Ratkom Perićem a prije njega Pavom Žanićem.

 

Papa Frane je u avionu koji ga je 9. lipnja vraćao iz Latinske Amerike na novinarsko pitanje odgovorio veoma ironično, govorio o vidjeocima preko kojih navodno Bogorodica šalje poruke, po narudžbi, u unaprijed obznanjeni dan i sat. Najavio je da će se u Vatikanu “veoma skoro” raspravljati o Međugorju.

 

I uistinu je 24. lipnja Kongregacija za nauk vjere raspravila zaključke Međunarodnoga istražnog povjerenstva o “međugorskom fenomenu”, te ih prihvatila. Ti zaključci nisu objavljeni, ali je iz kuloara “procurila” ocjena - utemeljena ili ne - da u Međugorju nije bilo nikakvih vrhunaravnih pojava. Još prije toga je ta ista Kongregacija poslala biskupima u svijetu uputu, po kojoj su u svojim dijecezama zabranili organizirane nastupe međugorskih vidjelica i vidjelaca.

 

Ako je vjerovati podacima koje objavljuje Catholic Herald, to je pogodilo međugorski vjerski biznis.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI