NIJE ŠALA

Nipošto ne gledajte predugo nekome u oči, mogli biste ugledati čudovište

Lifestyle 27.08.15, 16:10h

Nipošto ne gledajte predugo nekome u oči, mogli biste ugledati čudovište
Talijanski psiholog je u ranijim istraživanjima otkrio da stanja nalik disocijativnima mogu uzrokovati i dugotrajno buljenje u točku na zidu, odnosno gledanje vlastitog odraza u ogledalu

Italijanski psiholog Giovanni Caputo ponovo je uspio naći jednostavan način da u potpuno zdravim ljudima izazove poremećaj nalik blagom disocijativnom stanju (gubljenje doticaja sa stvarnošću).

 

Caputo je dvadeset mladih ljudi podijelio u deset parova te ih je zamolio da zure jedni drugima u oči deset minuta uz neutralne izraze lice, razmaknuti otprilike na metar, te u prostoriji prigušenoga svjetla (0.8 luxa).

 

Jednom kada je vrijeme isteklo, Caputo je dobio fantastične rezultate: 90% sudionika mu je reklo da je na partnerima vidjelo deformirane crte lica, 75% njih je izjavilo da su vidjeli čudovište, 50% njih je kazalo da su u licu partnera mogli vidjeti dio svog, a 15% njih je potvrdilo kako su nasuprot mogli vidjeti svoje rođake!

Mnogi su uz to prijavili smanjeni intenzitet boja, da im se zvuk činio glasnijim ili tišim, da su izgubili osjećaj za prostor te da im se činilo kao da se vrijeme vuče, prenosi Research Digest.

 

Caputo je u svojim ranijim istraživanjima otkrio da stanja nalik disocijativnima mogu uzrokovati i dugotrajno buljenje u točku na zidu, odnosno gledanje vlastitog odraza u ogledalu.
Ipak, zurenje u oči dosad je polučilo najefektnije rezultate, ali Caputo iz eksperimenta još nije izveo konačan zaključak. Dapače, istraživanje je nazvao prelimirarnim a svoje prve teorije nagađanjem. 

 

Za sada misli da je fenomen javlja uz povratak u stvarnost iz disocijativnog stanja induciranog deprivacijom senzora, odnosno da se pritom slike inače duboko skrivene u našoj podsvijesti projeciraju na tuđem licu.

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI