Oštra reakcija Foruma žena SDP-a BiH

Neprihvatljivo je sprovoditi anketu o najseksipilnijoj političarki SDP-a, one nisu zabavljačice!

Front 26.08.15, 19:23h

Neprihvatljivo je sprovoditi anketu o najseksipilnijoj političarki SDP-a, one nisu zabavljačice!
Žena kao takva ima višestruke uloge u svom životu. Ona je majka, supruga, ali i profesorica, trgovkinja, pravnica, kozmetičarka, doktorica. Ona je ravnopravan hranitelj svoje porodice i neko ko se svojim psihološkim i obrazovnim kvalitetama ne može svoditi na jednu takvu trivijalnu ulogu, kao što je „ljepotica“, „najseksipilnija ličnost“ i slično, saopćeno je iz Foruma žena SDP-a BiH

 

Jučer je na informativnom portalu (ako se isti tako može i nazvati) centralni.ba osvanula anketa za izbor najseksipilnije političarke, kao vid relaksacije u jeku predizborne kampanje za predsjedničke izbore u SDP BiH. Čitatelji i čitateljke imaju priliku izabrati jednu od šest ponuđenih mladih političarki. Ovaj i ovakav vid anketiranja je krajnje neprihvatljiv u 21. vijeku, osobito kada znamo da su sve ove mlade žene obrazovane, uspješne i ostvarene u svojim životima, privatnim i društvenim.

 

Kada su se ove mlade žene dovodile u kontekst zabavljačica šire javnosti, onda je trebalo spomenuti njihove funkcije i položaje koje imaju u društvu, SDP-u i šire. Stereotipne podjele muških i ženskih uloga i dodjeljivanje ženi funkcije kao razbibrige i zabavljačice ustaljene su u našim medijima i kao takve su u potpunosti neprihvatljive i uvredljive, osobito kada se zna da brojne međunarodne konvencije (CEDAW, 1979.), deklaracije (Pekinška deklaracija UN, 2000.), preporuke (CoE CM/REC, 2007.), pa i Ustav BiH, Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH (2003.), te GAP BiH 2013-2017. godine, zahtijevaju od medija i drugih segmenata društva afirmaciju žena i zagovaranje ravnopravnosti u odnosu na muškarce.

 

Žena kao takva ima višestruke uloge u svom životu. Ona je majka, supruga, ali i profesorica, trgovkinja, pravnica, kozmetičarka, doktorica. Ona je ravnopravan hranitelj svoje porodice i neko ko se svojim psihološkim i obrazovnim kvalitetama ne može svoditi na jednu takvu trivijalnu ulogu, kao što je „ljepotica“, „najseksipilnija ličnost“ i sl. S tim u vezi očekujemo da spomenuti portal ukloni spornu anketu i izvini se članicama Socijaldemokratske partije za diskriminatorsko i stereotipno ponašanje usmjereno ka njihovom imenu i ličnosti.


Forum žena SDP BiH

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI