Pod sloganom 'Dodirni svjetlost'

Dokumentarci, turizam, ekologija - sve što vam treba: Posjetite Jahorina Film Festival 2015.

Kultura 26.08.15, 08:42h

Dokumentarci, turizam, ekologija - sve što vam treba: Posjetite Jahorina Film Festival 2015.
Jahorina Film Festival, Međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije (JFF), ove godine bit će održan pod sloganom ''Dodirni svjetlost''



U naredna četiri dana bit će prikazano 95 filmskih ostvarenja iz 28 država svijeta, od čega 11 iz BiH. Prijavljeno je ukupno 2.763 filma iz 117 zemalja.



U pratećem programu bit će realizovane kreativne radionice, okrugli stolovi i bogat kulturno-umjetnički program.



Projekt podržavaju: Vijeće ministara BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Fondovi za zaštitu životne sredine RS i Federacije BiH, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo, Turistička organizacija RS-a i Opština Pale.



U okviru ceremonije otvaranja Festivala bit će prikazan dokumentarni film ''Drugi susret'', reditelja Željka Mirkovića, koji je osvojio nagradu za Najbolji dokumentarni film na Festivalu Borrego Springs u Kaliforniji, SAD.



U programu Festivala od 26. do 29. augusta u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od zvaničnih nagrada i to: ''Zlatni Javor'' za najbolji dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film, turistički film odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji te Grand Prix Festivala za najbolji film. Bez obzira na kategoriju filmove će ocjenjivati dva međunarodna žirija.

 


Festival je rangiran među najprestižnije regionalne filmske festivale dokumentarnog filma i smatra se najvažnijim filmskim događajem u BiH nakon Sarajevo Film Festivala. Osnovan je 2007. godine, a podržan Protokolom o saradnji gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo, 2009. godine.



Projekat je u potpunosti međuentitetski, podstiče na akciju kada je u pitanju zaštita okoliša, imajući u vidu da je to pitanje nemoguće posmatrati odvojeno u BiH.



Osnovni koncept tog festivala proizlazi iz povoljnog geopolitičkog položaja BiH, na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada. On upućuje predstavnike filmske industrije i štampe iz cijelog svijeta na najnoviju lokalnu produkciju, a predstavlja nove kvalitetne filmove iz ostatka svijeta.



Festival će biti otvoren danas u Sali kulturnog centra na Palama, najavio je JFF Team.

 


(Fena/mr) 

BLIN
KOMENTARI