'Zločin se mora oprostiti, ali ne i zaboraviti'

Vučić: Srbija neće kriti da je 'Oluja' bila strašan zločin

Front 05.08.15, 11:50h

Vučić: Srbija neće kriti da je 'Oluja' bila strašan zločin
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da Srbija više neće kriti da je "Oluja" bila zločin, poručivši "onima koji pogrom slave dva dana, zašto to ne čine šest dana i noći kako bi mogli proslaviti svakoga koga su protjerali pojedinačno", javlja Tanjug

 

 

Vučić je na obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u Sremskoj Rači rekao da je u novijoj srpskoj povijesti teško naći tužniji dan od 5. augusta kada se prije 20 godina dogodila "Oluja" i poručio da se zločin mora oprostiti, ali ne i zaboraviti.



"Danas odajemo počast žrtvama, a njih je više od 2000 ubijenih i nestalih u jednom od najvećih pogroma srpskog naroda i njegovoj stradalničkoj prošlosti. Želim da riječi mržnje, sukoba i osvete ne budu te koje će obilježiti današnji dan - s Hrvatskom imamo mir, čuvat ćemo ga i željeti najbolje odnose u budućnosti" rekao je Vučić.



On je dodao kako se nada "da ćemo brzo biti i dobri prtijatelji u zajedničkoj kući EU".



"Ali danas odavde šaljemo svijetu jasnu poruku da se zločin mora oprostiti, ali ne može i ne smije zaboraviti - i to baš na ovome mjestu gdje su RS i Srbija ujedinjeni u bolnoj tuzi na mjestu koje je pregazilo 250.000 prognanih Srba u strahu da ih ne pregazi hrvatska, kako neki kažu oslobodilačka čizma", naveo je Vučić.


On je dodao kako je "danas previše teško za velike riječi" i spomenuo imena nekih od prognanih te upozorio da su oni dio strašne statistike od više od 250.000 imena koji su ubijeni, protjerani prije 20 godina, u augustu 1995. godine.



Vučić je rekao da je za taj popis žrtvava potrebno ispisati 4.000 stranica i šest dana i noći da se pročita.



"Dođe mi kada to znam pitati one koji taj pogrom slave dva dana - zašto ne slavite šest dana i noći - tako ćete se bar moći sjetiti svakoga koga ste protjerali - da ga proslavite pojedinačno" poručio je Vučić.



Prema njegovim riječima strašan zločin je bila "Oluja" i Srbija to više neće skrivati.



Premijer Vučić je naveo da je Srbija zločine koje su Srbi počinili priznala, a one koji su ih počinili prezrela.



Kako je rekao "žrtve poštujemo, trebaju se sramiti oni koji su sačinili spisak od 250.000 prognanih Srba, kao i oni koji su se u Srbiji skrivali kao da se sve dogodilo u Ruandi, a ne na dalmatinskom Kosovu".



Počeli smo se buditi, više raditi i jačati našu ekonomiju i srpsku državu.



"Svakog dana naša Srbija bit će sve jača. Da li je to naš poraz - ne bih rekao. Uostalom, snaga naših suza i svijeća mnogo je veća od snage svih njihovih topova i tenkova, i moralna i ljudska i ne mogu pobijediti naš spokoj i našu hrabrost kao i odlučnost da se njihovim glamuroznim paradama suprotstavimo pogledom u budućnost", rekao je Vučić.



On je dodao kako svima treba biti jasno "da to ne radimo zato što smo uplašeni i slabi već što smo lekcije iz prošlosti naučili i zato što smo jaki i snažni".



"Rat je gotov i više ga neće biti, ali to ne znači da će Srbija pristati da zaboravi vlastitu povijest, sve pobjede i sve poraze, a pogotovo da zaboravi svoje žrtve i svoj narod.



To se nikada neće dogoditi zato što je to naša odgovornost i mi smo je nakon 20 godina preuzeli i za vlastitu prošlost i za žrtve, ali i za budućnost, pogotovo onih koji su prognani", rekao je Vučić.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI