Na obilježavanju 20. godina od progona Srba

Dodik: Jedina greška srpskog naroda je što smo vjerovali u Jugoslaviju

Front 05.08.15, 10:29h

Dodik: Jedina greška srpskog naroda je što smo vjerovali u Jugoslaviju
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć, prilikom obilježavanja 20. godina od progona Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", da je Srbija uvijek bila utočište za sve pripadnike srpskog naroda koju su plaćali visoku cijenu zablude koja se nekada zvala Jugoslavija



 "Srbi žele mir. Željeli su ga i onda kada se dogodio progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji 'Oluja', a jedina greška srpskog naroda je što smo vjerovali u Jugoslaviju i bili njena žrtva", rekao je Dodik, javlja Tanjug.



 "Ovaj most bio je znak svega - slobode, mira, Srbije koja je bila siguran bijeg od smrti. To je most istine, a istina je bila da su Srbi morali napustiti kuće i krenuti jedino tamo gdje je sloboda, u Srbiju. Znali su da su na sigurnom kad pređu most, da su među svojima", rekao je on i dodao da je Republika Srpska pružala i tada sve što je mogla kako bi dala utočište, okrepljenje, ohrabrenje.



 "Solidarnost pokazana tih dana ostat će duboko zapamćena od strane svih tih ljudi. Više od 50.000 ljudi iz Krajine je ostalo i oni su integrirani u naše društvo", rekao je on.



 Dodik je naveo da će 4. augusta biti dan sjećanja na progon Srba ma gdje se on dogodio.



 "Posvetili smo to ovom datumu jer je najupečatljivije stradanje Srba nakon 'Oluje', u kojoj su, predvođene hrvatskim snagama sudjelovale i snage iz SAD i iz drugih zemalja Europe, koji su zajedno napravili etničko čišćenje", rekao je Dodik.



 Prema njegovim riječima to je bila udružena akcija zapadne vojne alijanse i hrvatskih snaga koja je mnoge nedužne, koji tada i nisu znali što se događa, lišila života.



 Dodik je rekao da i nije nemoguće razumjeti zašto su viđeni Srbi i u vrijeme mira i bivše Jugoslavije odlazili.



 "Morali su napuštaju i u miru, i da idu ka Srbiji. Srbija je bila uvijek sigurno utočiste za sve nas. Republika Srpska je zagledana u Srbiju i nju droživljava kao sastavni dio svog nacionalnog bića i Srbija za nas jeste dokaz našeg postajanja", poručio je Dodik.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI