Postavljen mu ultimatum

Rok do kraja mjeseca: Koga će uhapsiti Bakir Izetbegović?

Front 05.08.15, 09:12h

Rok do kraja mjeseca: Koga će uhapsiti Bakir Izetbegović?
Nova koalicija, odnosno većina u Parlamentu Federacije sa SDA, HDZ-om, Strankom za BiH , A-SDA i BPS-om i dalje je pod velikim upitnikom iako su šefovi tih stranaka potpisali Sporazum

 

Izvor: Dnevni list


Razlog: BPS čiji je predsjednik Sefer Halilović, koja ima četiri zastupnika u federalnom Parlamentu, čeka da šef SDA Bakir Izetbegović ispuni zahtjeve, a rok ističe zadnjeg dana ovog mjeseca.


Bakir Izetbegović  prihvatio je zahtjeve BPS-a, a njihovo ispunjavanje znači da iza rešetaka moraju završiti svi koje je BPS osumnjičio da su 7. jula 1993. godine u Sarajevu ubili suprugu Sefera Halilovića i njenog brata. Halilović i njegov sin Semir, član Predsjedništva BPS-a i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, osumnjičili su Bakira Alispahića, Envera Mujezinovića i Fikreta Muslimovića.


Prošle sedmice Izetbegović se sastao sa Seferom i Semirom Halilovićem i usuglašen je i potpisan dokument pod nazivom “Deklaracija o rješavanju političkog ubistva nad porodicom Halilović”.


- Za koga se utvrdi da je stajao iza zlodjela prema porodici Halilović, morat će biti uklonjen i on će odgovarati. Imam povjerenje u institucije ove države – kazao je Izetbegović i dodao da je taj atentat opteretio i društvo “i nas osobno kao ljude i treba konačno riješiti je li to bilo planirano političko ubistvo”.


Kako je kazao, SDA i Bakir Alispahić, bivši federalni ministar unutarnjih poslova, politički su se još ranije razišli.


Međutim, Halilovići nisu baš sigurni da će Izetbegović i rukovodstvo SDA ispuniti obećanje. Po riječima Semira Halilovića Izetbegoviću je dan rok od 30 dana da ispuni obećanje – da ubice njegove majke i njenog brata strpa u zatvor. Kako je kazao, ako SDA i njen šef  to ne urade “završili smo svaki razgovor za sva vremena”.


- Na sastanku, pred svima, Izetbegović se zakleo da s ubistvom dijela moje porodice nema ništa. Naravno da mu ne vjerujem jer djelima se potvrđuju riječi. Rekao je pred svima da će se povući sa svih funkcija, ako se utvrdi da je imao bilo kakve veze sa zločinom nad mojom porodicom. Sada čekamo. Dobar dio zastupnika SDA jamčio nam je da će preći u BPS, ako nas rukovodstvo SDA prevari – javno je prošle sedmice otkrio Semir Halilović.


Tvrde da neće u Vladu


Zanimljivo je da je jučer iz krugova bliskih vrhu BPS-a lansirana informacija da Bakir Alispahić osniva političku stranku. Prema toj informaciji, on namjerava okupiti oko sebe  nezadovoljne članove SDA, navodno je već razgovarao sa Salkom Sokolovićem, Senadom Šepićem, Šemsudinom Mehmedovićem i nekim drugim poznatim članovima te stranke.


Nakon što su predsjednici SDA, BPS-a, Stranke za BiH i A-SDA prošle sedmice potpisali “Sporazum o političkoj suradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu u razdoblju 2015- 2018. godine”, Halilović je kazao da njegov BPS neće ulaziti u Vladu Federacije niti Vijeće ministara:


- Možemo predlagati eksperte, ali mi prvo tražimo da se usvoji set zakona kojima će se zaustaviti haos u ovoj zemlji.


BPS zahtijeva izmjene Izbornog zakona BiH, Zakona o državnim službenicima, Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, zatim donošenje Strategije o ukidanju crnog tržišta rada i roba, smanjenje nameta privatnim poduzećima, uhićenja svih odgovornih za sva politička ubistva…


- Da budem jasan, mi ćemo nastaviti raditi na ostvarenju našeg cilja – uspostavi Republike Bosne i Hercegovine – kazao je Halilović i dodao:


- Ako se naši zahtjevi ne ispune, sve se vraća na staro. Mi smo sada dali šansu da se država pokrene.


Halilović je najavio da će njegova stranka predložiti hitno usvajanje zakonskih propisa po kojima će “svaki Bošnjak u cijelom svijetu imati pravo na pasoš Bosne i Hercegovine”. Kako je rekao, to je Izetbegović odmah i u potpunosti prihvatio.


Inače, SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije ima 29 zastupnika, HDZ 12, BPS četiri, Stranka za BiH tri, a A-SDA dva. To znači da zajedno mogu biti parlamentarna većina s ukupno 50 zastupnika i najavljuje se da će koalicija i službeno biti uspostavljena u ovom mjesecu.


Međutim, radi se o potpuno nestabilnoj većini – 50 zastupnika je dovoljno za donošenje odluka, ali ukoliko samo jedan promijeni mišljenje ili ne dođe na sjednicu i ne glasa, parlamentarna većina ne postoji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI