FOTO/ 20. godišnjica Oluje

Hrvatska na ulicama grada demonstrirala vojnu silu: Metropolom stupali vojnici, prolazili tenkovi, nebo parali MiG-ovi

Front 04.08.15, 20:13h

Hrvatska na ulicama grada demonstrirala vojnu silu: Metropolom stupali vojnici, prolazili tenkovi, nebo parali MiG-ovi
- Početak svečanog vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice "Oluje" označila je hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović

Ulicama Zagreba prodefilirao je svečani vojni mimohod u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja". Na mimohodu je prikazana osposobljenost i opremljenost Hrvatske vojske koja je članica NATO saveza, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Početak svečanog vojnog mimohoda označila je hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović. Uz predsjednicu, na mimohodu je sudjelovao premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministri iz Vlade te ostali najviši vojni i politički dužnosnici.

 

Svečani mimohod u kojemu su sudjelovali pješački, zrakoplovni, motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima odigrao se na prostoru od Avenije Marina Držića do Savske ulice.

 

Nakon što je predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH-a Kolinda Grabar-Kitarović izdala zapovijed za početak svečanog mimohoda, šest topova kalibra 76 mm Hrvatske kopnene vojske ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označilo je početak vojnog dijela mimohoda.

 

Nakon počasnih plotuna tri borbena aviona MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane preletjela su preko Vukovarske ulice, nakon čega je uslijedio mimohod pješačkih postroja.

 

U pješačkom dijelu postroja sudjelovali su pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), branitelji i povijesne postrojbe: Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri i dr., te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski".

 

Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova ispalilo je dvadeset počasnih plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od pobjedničke vojno-redarstvene operacije "Oluja", dvadeset godina provedenih u miru i slobodi.

 

U sklopu zrakoplovnog postroja angažirani su zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge, a u sklopu motoriziranog, mehaniziranog i oklopnog postroja angažirana su borbena i neborbena vozila i tehnika.

 

Na mimohodu su sudjelovala brojna motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84, borbena vozila pješaštva, kamioni, minobacači, haubice te druga vozila i sredstva.

 

Istovremeno, za vrijeme trajanja mimohoda, u Bračkom kanalu, u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice isplovile su četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice (HRM) i dva ophodna broda Obalne straže RH.

 

Na vojnom mimohodu je održan i bogat kulturno-umjetnički program koji je prikazao vrijednosti hrvatske baštine.

 

(Anadolija/dh)

BLIN
KOMENTARI