POČINJE BORBA ZA NOVOG LIDERA

Čije su ambicije najveće, a šanse najmanje: Ko će biti novi predsjednik SDP-a BiH?

Front 03.08.15, 15:10h

Čije su ambicije najveće, a šanse najmanje: Ko će biti novi predsjednik SDP-a BiH?
U narednom periodu mediji će, kao i obično, pisati sve i svašta o trci za novog predsjednika, ali će samo članstvo imati posljednju riječ i olovku u ruci kojom će ispisati ime dostojno lidera velike partije kakva je SDP BiH

Juče je konačno objelodanjeno ko su kandidati za budućeg predsjednika SDP-a BiH i, po pisanju pojedinih medija i aktivnostima na društvenim mrežama, praktično je počela medijska kampanja između učesnika u ovoj izbornoj utakmici. Ulog je veliki – predsjedničko mjesto jedne od tri – četiri najveće političke partije u BiH.


Iako je SDP doživio katastrofalan poraz na izborima 2014., ostao je i ostat će veliki faktor u političkom životu BiH. Pokazao je to i nedavni proces reevidentiranja, gdje se oko 30.000 članova ove partije, uprkos izbornom porazu i masovnom prelasku članstva u Komšićev DF, ponovo učlanilo i platilo člansku karticu ovoj socijaldemokratskoj stranci. Upravo tih 30.000 članova će u septembru glasati o svome novom predsjedniku. Princip jedan čovjek – jedan glas tekovina je Vanrednog kongresa s kraja prošle godine, i tom historijskom odlukom SDP je uspio sačuvati kakvu-takvu vjerodostojnost kod članstva i priliku da se u nekim budućim vremenima vrati na velika vrata u politički život zemlje.


Ovaj princip je danas trn u oku jednom dijelu starog i kompromitovanog političkog vodstva ove partije, a prošao je kroz iglene uši na Vanrednom kongresu, i to ponajviše zahvaljujući angažmanu dijela tuzlanskog rukovodstva na čelu sa Jasminom Imamovićem.


Ko su kandidati za novog predsjednika?


Najveći anonimus na listi kandidata je Igor Vreto, partijski aktivista iz Sarajeva, i objektivno su njegove šanse da bude iznenađenje izbora gotovo nikakve. Ostali kandidati su dosta poznata imena iz javnog i političkog života – Miro Lazović, Emir Đikić, Svetozar Pudarić, Jasmin Imamović i Nermin Nikšić.


Lazović je dugogodišnji aktivista ove partije, potom je bio u SDU-u koja se raspala u nekoliko frakcija, a sam Lazović imao dosta mršave rezultate. Njegov povratak u SDP na Vanrednom kongresu je praktično bilo spašavanje njegovog političkog života. Sve ovo od Lazovića čini svima poželjnog izbornog protivnika koga nije teško pobijediti.


Slična je pozicija i Emira Đikića; iako ga njegov PR tim predstavlja kao opasnog disidenta u vrijeme odlaska Nijaza Durakovića iz SDP-a, za većinu članstva ove partije njegovo ime ne znači puno. Prednost mu je što je novo lice u ovoj izbornoj utakmici, ali mu je mana što dolazi iz u javnosti dosta omraženog NGO sektora, poznatog pod nadimkom „zvijezde granta“. Sve u svemu, još jedan kandidat sa malim šansama u septembarskim izborima unutar SDP-a.


Svetozar Pudarić je staro ime ove partije, sa dosta solidnom reputacijom kod njenog članstva. Ali, objektivno, za njegovu kandidaturu najveću prepreku predstavlja činjenica da su tu još dva kandidata iz same partije sa puno većim utjecajem unutar članstva – Nermin Nikšić i Jasmin Imamović.


Jasmin Imamović u ovu izbornu utakmicu ulazi kao čovjek koji je preporodio Tuzlu, od nje napravio kulturni i turistički centar, riješio višedecenijske komunalne probleme, stvorio uvjete za razvoj malih i srednjih, ali i velikih, čak najvećih firmi u Bosni i Hercegovini, uslove za gradnju skoro tri miliona kvadratnih metara poslovnih i stambenih zgrada, nekoliko puta pobjeđivao na direktnim izborima, bez obzira na to da li je u to doba SDP BiH gubio ili pobjeđivao.

 

Protivnici će mu sigurno pokušati prišiti da je dio propalog rukovodstava SDP-a, mada ga je vrh u Sarajevu držao na tek 25. mjestu u hijerarhiji partije.
Oreol priče o uspješnom primjeru socijaldemokratije za koju se zna i u čitavom regionu, kao i činjenica da je Imamović, nakon odustajanja Denisa Bećirovića od kandidature, jedini kandidat iz tuzlanskog kraja, čini ga jednim od najizglednijih kandidata za mjesto predsjednika SDP-a BiH.


Aktuelni predsjednik partije, Nermin Nikšić, također je jedan od favorita ove izborne utakmice. Taj status mu daje upravo činjenica da je trenutno predsjednik i da mu je kadrovska i organizaciona struktura partije pri ruci. Ali mu je to istovremeno i najveća prepreka na puta da bude izabran za prvog lidera nakon Zlatka Lagumdžije.


Činjenica da je bio drugi čovjek (generalni sekretar) partije i prvi čovjek izvršne vlasti (premijer Federacije BiH) u vrijeme strovaljivanja i gubljenja ugleda SDP-a je breme sa kojim će se morati nositi tokom predstojeće kampanje.


Ukratko, u narednom periodu mediji će, kao i obično, pisati sve i  svašta o trci za novog predsjednika, ali će samo članstvo imati posljednju riječ i olovku u ruci kojom će ispisati ime dostojno lidera velike partije kakva je SDP BiH.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)

 

BLIN
KOMENTARI