IZRALESKI PREMIJER NAKON NAPADA

Netanyahu: Nećemo imati tolerancije prema jevrejskim ekstremistima, to je pitanje osnovne ljudskosti

Front 03.08.15, 11:04h

Netanyahu: Nećemo imati tolerancije prema jevrejskim ekstremistima, to je pitanje osnovne ljudskosti
Izraelski sigurnosni kabinet odobrio je, poslije napada proteklih dana, nove mjere protiv Izraelaca koji napadaju Palestince, a premijer Izraela Benjamin Netanyahu poručio je da će njegova vlada imati "nultu toleranciju" za jevrejske ekstremiste

Sve sigurnosne agencije su ovlašćene da "preduzmu neophodne korake kako bi privele odgovorne i spriječile slična djela". Mjere će obuhvaćati administrativni pritvor pod kojim pritvorenici mogu biti zadržani mjesecima ili godinama bez optužbe, navodi se u saopćenju sigurnosnog kabineta.

 

Na nedeljnom sastanku vlade, Netanyahu je rekao da je Izrael ujedinjen protiv "kriminalaca među našim narodom te da je odlučan da se bori protiv "mržnje, fanatizma i terorizma sa bilo koje strane".

 

- To je pitanje osnovne ljudskosti i temelj naših prosvećenih jevrejskih vrijednosti - istakao je on.

 

Mjere su uslijedile nakon dva napada prošle sedmice koji su šokirali Izraelce. U petak je zapaljena kuća palestinske porodice na Zapadnoj obali, kada je nastradao 18-mjesečni dječak, a sumnja se da su za napad odgovorni jevrejski ekstremisti.

 

Dan ranije, ultraortodoksni Jevrejin nožem je napao učesnike gej parade u Jerusalimu, a 16-godišnja djevojka koja je ranjena u tom napadu, preminula je tokom dana od zadobijenih rana.

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI