ČUVAR ZAKONA

Batman postoji i štiti nas: Biznismen osnovao privatnu policiju da čuva red i mir u gradu

Hronika 01.08.15, 19:54h

Batman postoji i štiti nas: Biznismen osnovao privatnu policiju da čuva red i mir u gradu
Nakon što su mu lopovi provalili u kuću, ekscentrični biznismen iz New Orleansa Sidney Torres IV odlučio je uzeti stvar u svoje ruke, pa je osnovao policijsku jedinicu koja čuva red i mir u gradu

Uspješnom trgovcu nekretninama dojadila je sporost i neučinkovitost lokalne policije u gradu prepunom kriminala, pa je osmislio posebnu aplikaciju za mobilne uređaje i okupio jedinicu bivših policajaca kako bi zaštitio svoj posjed, ali i svoje susjedstvo i čitav grad.

 

Počistio bi kriminalce “kao smeće”
Torres, koji se svojedobno obogatio skupljanjem i odvozom gradskog smeća, drži kako s kriminlcima treba postupati kao sa smećem – počistiti ga s ulica. Da misli ozbiljno pokazao je kupivši nekoliko električnih vozila na koja je postavio plava rotirajuća svjetla te angažiravši desetak umirovljenih policajaca.

 

Odlučan da zaštiti od kriminala čuvenu Francusku četvrt u kojoj živi, najprije je platio 100 tisuća dolara za reklamne spotove kojima je putem loklanih televizija tražio od gradonačelnika da poduzme nešto za sigurnost grada. Kada mu je ovaj grubo i s visoka odbrusio, Torresu je pala na pamet ideja koju sada provodi u djelo.

 

Brži od policije
Dao je 380 tisuća dolara za izradu aplikacije koju je na svoje mobilne uređaje već preuzelo desetak tisuća građana.

 

Putem nje mogu dojaviti ako uoče neku kriminalnu radnju i točnu lokaciju gdje se događa. Torresove patrolne jedinice tada odmah dolaze na lice mjesta.

 

Po tri njegova policajca uvijek kruže područjima površine jednog četvornog kilometra i za najviše dvije minute dolaze na poprište događaja. Torres kaže da je za takvo što policiji potrebno najmanje pola sata, piše New York Times.

 

Policija je raširenih ruku dočekala ovaj kontroverzni projekt, tim više jer je broj policajaca u New Orleansu nakon razornog uragana Katrina smanjen za petstotinjak.
Jesu li rumunjski kriminalci smislili novi način provala ili je sve urbana legenda?

 

Uspio smanjiti stopu kriminala

 

Torres sebe vidi kao zaštitnika grada od kriminalaca i uspoređuje se s Batmanom. Za njegov projekt zanimanje su pokazali i drugi američki gradovi.
Iako neki podozrivo gledaju na nj, činjenica je da je od svibnja, otkako je pokrenuo aplikaciju i angažirao čuvare reda, broj oružanih pljački u New Orleansu pao za 30 posto.
Čak je na koncu i gradonačelnik pozdravio njegov projekt.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI