JE LI OVO NEKA PRIJETNJA?

Bajramović: Zakon krši prava radnika, ali neka se ne plaše, mi spremamo drugo poluvrijeme!

Front 01.08.15, 18:59h

Bajramović: Zakon krši prava radnika, ali neka se ne plaše, mi spremamo drugo poluvrijeme!
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović kazao je danas da je Sindikat, nakon što su probdjeli noć ispred zgrade Parlamenta FBiH, pokušavajući da otvore "tvrde uši" nadležnima koji su ipak usvojili novi Zakon o radu, spreman za "drugo poluvrijeme" te da će pravno zaštititi sve članove Sindikata

 

- Novi Zakon o radu rušit će prava radnika. Međutim mi smo spremni za odgovore i "drugo poluvrijeme" tako da radnici ne treba da se plaše, jer će ih Sindikat pravno zaštititi - rekao je Bajramović na vanrednoj pres-konferenciji održanoj danas u Sarajevu.

 

Istakao je da je protest pokazao jedinstvo, dao im vjetar u leđa te da će se sada s pravnim stručnjacima na terenu i u centrali pripremati za bitku za nove opće, granske i pojedinačne kolektivne ugovore.

 

Bajramović tvrdi da su poslodavci cijelo vrijeme, zajedno s međunarodnom zajednicom, vršili pritisak da se novi Zakon o radu usvoji, ali ponovio je da se radnici moraju što više okrenuti Sindikatu, jer je to jedina organizacija koja će im biti "garant kakvih-takvih prava".

 

Napomenuo je da će Sindikat iz solidarnosti, onoliko koliko može, pomagati ljudima koji nisu učlanjeni u Sindikat te najavio vanrednu sjednicu Glavnog odbora Saveza sindikata, koja će biti održana najvjerovatnije u ponedjeljak, gdje će analizirati dosadašnje događaje te zauzeti stav o daljem djelovanju.

 

Sindikat je na protestu, naglasio je Bajramović, pokazao da nikada nije bio jedinstveniji, a ono što sada slijedi je "borba za radnička prava s kapitalistima i poslodavcima, a ne samo s vlastima, kao što je do sada bio slučaj".

 

Poručio je da je trenutno najvažnija pravna i životna bitka za radnike, za koje tvrdi da ih neće pustiti na milost i nemilost poslodavcima, već će tražiti da se ne umanje prava koja su do sada imali.

 

Predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona i pravni savjetnik Saveza Sindikata Kenan Mujkanović kazao je da se jučer desio presedan, a to je kršenje Konvencije o kolektivnim pregovorima i slobodi kolektivnog pregovaranja, koja propisuje da se javnim vlastima zabranjuje svaki vid interveniranja koji ograničava slobodu kolektivnih pregovora.

 

- Po novom Zakonu o radu, Vlada FBiH nije ugovorna strana općeg kolektivnog ugovora, već su to sindikat i Udruženje poslodavaca FBiH - istakao je Mujkanović.

 

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović kazao je da je Sindikat izuzetno ponosan na svoje članove, kao i na "veličanstven i dostojanstven skup“ koji je prije dva dana održan ispred Parlamenta FBiH.

 

Istakao je da će "papkov zakon“, kako ga je Sindikat nazvao, nažalost biti u primjeni, ali da će Sindikat nastaviti borbu protiv odredbi zakona koje ugrožavaju prava radnika te da Savez sindikata nikada neće prihvatiti bilo kakve ucjene niti prisilne mjere.

 

Upozorio je da novi Zakon drastično umanjuju prava radnika te da nakon 120 dana kolektivni opći ugovori prestaju da vrijede i da neće postojati najniža cijena rada od 360 KM. To, kako je rekao, poslodavcima odgovora, jer onda Pravilnikom o radu kojeg donosi poslodavac, bez Sindikata, u preduzećima do 30 radnika, najniža cijena rada može iznositi i 60-70 KM.

 

Šatorović napominje da se ne radi samo o interesu radnika, već i države, jer će smanjenjem plaća i umanjenjem prava radnika doći do smanjenja prihoda u budžetima, a tako, smatra on, postajemo sve više ovisni o svjetskim financijskim centrima moći, što opet dovodi do slabljenja države.

 

Poručio je da su ponosni na radnike te da oni koji su izglasali ovakva zakonska rješenja treba da se zabrinu kako će "sutra odgovarati onima koji su ih birali" i dodao da problema i podjela unutar sindikata nema i da je ovo je zajednička borba.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI