ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Dijete s 13 godina vam je cool i popularno? S 23 će vjerovatno biti alkoholičar, narkoman ili propalica

Hronika 01.08.15, 14:44h

Dijete s 13 godina vam je cool i popularno? S 23 će vjerovatno biti alkoholičar, narkoman ili propalica
Popularnost često može izazvati devijantno ponašanje

Buntovničko ponašanje prirodno je stanje kroz koje svaki tinejdžer mora proći u životu, iako većina vrlo brzo izađe iz njega. Doduše postoje oni koji u potpunosti skrenu krivo tijekom svog odrastanja, a to je potvrdilo istraživanje objavljeno u časopisu Child Development.

 
Mnogi tinejdžeri koji koriste alkohol i drogu ne mogu uspostaviti zdrav odnos s ostalim ljudima u okolini i često upadaju u probleme sa zakonom. Djeca koja u 13. godini imaju popularnost, starije prijatelje i razvijeniji ljubavni život, većinom su skloniji razvijanju problematičnog ponašanja, rekao je psiholog Joseph P. Allen za the New York Times.
Kao glavni razlog ovoj tezi navodi se izgubljenost do koje dolazi u tinejdžerskoj dobi. Allen je sa svojim kolegama sa Sveučilišta Virginia odlučio provesti prvo istraživanje koje je istražilo određen tip ponašanja kod tinejdžera koji on naziva adolescentsko pseudoodraslo ponašanje, a ono može imati negativan utjecaj na njihov budući razvoj.
Kao što ime implicira, tinejdžeri pokušavaju izgledati odraslo i osjećati se tako, iako nisu postigli emocionalnu zrelost koja dolazi s odrastanjem. Kako bi djelovali odraslo tinejdžeri počinju konzumirati alkohol, pušiti, kasno izlaziti i rano se upuštaju u seksualne odnose.

 

Dugoročni učinci buntovništva

 

Ranija istraživanja sugeriraju da ovakav tip ponašanja može imati korisne učinke kratkoročno, dok se daleko manje zna o dugoročnim učincima, a Allen je odlučio istražiti upravo te dugoročne učinke. On je sa svojim timom otkrio da adolescentsko pseudoodraslo ponašanje može naštetiti društvenom statusu tinejdžera u školi.

 

 

Kako bi otkrio dugoročne posljedice tog ponašanja, tim znanstvenika je 10 godina pratio 184 ispitanika – od koji je 86 muških i 98 ženskih ispitanika. Kada je istraživanje počelo ispitanici su imali 13 godina i pohađali su 7. i 8. razred osnovne škole. Kada je istraživanje završilo ispitanici su napunili 23 godine.
Ispitanici su zajedno pohađali istu srednju školu, a prosječan godišnji prihod njihovih obitelji kretao se između 40 tisuća i 60 tisuća dolara. 58 posto ispitanika bili su bijelci, 29 posto afroamerikanci, 8 posto bilo je iz miješanih rasnih i etničkih skupina, dok je njih 5 posto pripadalo ostalim manjinama.
Brojke u potpunosti ne pokazuju cjelokupnu populaciju američkog stanovništa, ali one previše ne odskaču od toga. Prema američkom birou za popisivanje stanovništva, 2013. godine se oko 77 posto populacije identificiralo bijelcima, njih 13 afroamerikancima, 2.4 posto stanovnika izjasnilo se mješavinom dvije ili više rasa, a ostali su se identificirali azijatima, havajskim domorocima i hispancima, dok je godišnji prihod unutar neke obitelji bio ispod 52 tisuće dolara.

 

Djelovali su zrelije

 

Znanstvenici su intervjuirali ispitanike tijekom njihovog odrastanja kako bi zabilježili njihov društveni status kroz srednju školu i fakultet, a razgovarali su i s ostalim studentima koji su tvrdili da najbolje poznaju ispitanike. Oko 20 posto ispitanika smatralo se cool osobama jer su ih vršnjaci smatrali zrelijima, pa samim time i višeg društvenog statusa, zbog čega su se htjeli družiti s njima.

 

Tijekom iduće dvije godine društveni status cool ispitanika drastično je pao, a kada su navršili 23 godine većina njih je imala problema s kriminalnim ponašanjem i pretjeranom konzumacijom alkohola i droge. Ostali ispitanici koji se nisu smatrali cool osobama razvili su ove sklonosti u znatno manjem postotku.
 

 

Znanstvenici navode kako je do ovih razlika došlo jer su cool ispitanici cijenili svoju popularnost i konstatno su tražili načine kako bi se osjećali cool. S obzirom da ih je konzumacija droge i alkohola u najranijoj dobi učinila cool osobama, oni su pokušali na najekstremnije načine održati svoj društveni status koji je stvorio devijantno ponašanje.
“Otkrića podupiru činjenicu da adolescentski pristup dobivanja višeg statusa kroz pseudoodraslo ponašanje može odvesti u problematičan smjer za pojedince.”, navodi se u zaključku istraživanja.

 

(telegram/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI