Još traje burna rasprava u PD FBiH

Lome se koplja zbog Zakona o radu: Vladajuće i opozicione stranke ne mogu do dogovora

Front 31.07.15, 21:29h

Lome se koplja zbog Zakona o radu: Vladajuće i opozicione stranke ne mogu do dogovora
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poslanici vladajućih i opozicionih stranaka vode burnu raspravu o Prijedlogu zakona o radu, koji je jučer usvojen u Domu naroda

 


Predsjednik Kluba poslanika koalicije predvođene HDZ-om BiH Jozo Bagarić kazao je da je sindikatima trebalo dati priliku za usaglašavanje spornih odredbi zakona, te da klub koji predstavlja smatra da zakon nije idealan ali je prihvatljiv zbog čega će ga podržati.



Predsjednik Kluba poslanika SDP-a Elvir Karajbić rekao je da ovaj zakon o radu predstavlja treću i završnu fazu pljačke radnika nakon pretvaranja društvene imovine u državnu, i tajkunske privatizacije te imovine od ljudi bliskih vladajućim strankama.



Istakao je da u odnosu na zakon pripremljen 2012. ovaj pojednostavljuje otpuštanje radnika, preferira rad na određeno vrijeme i u njemu ne postoji obaveza potpisivanja kolektivnih ugovora.



Poslanica SBB-a Jasna Duraković-Hadžiomerović rekla je da je ta stranka uz narod i radničku klasu i protiv ovakvog načina nametanja zakona o radu po hitnom postupku, što smatra sramotnim jer ga poslanici nisu imali mogućnost analizirati.



Dodala je da ovakav zakon o radu neće ništa temeljno donijeti bez usvajanja zakona o porezima, o smanjenju opterećenja na plaće, te olakšica za kompanije.



Poslanik Naše stranke Dennis Gratz je rekao da su zbog jučerašnjeg pravnog nasilja dostavili amandmane koji taj zakon čine boljim, te zahvalio premijeru Fadilu Novaliću za kojeg je rekao da je, "za razliku od pojedinih kabadahija iz SDA i HDZ-a", pokazao spremnost za saradnju.



Dodao je da je spreman da rizikuje svoj politički rejting za dobrobit građana, te da je spreman da trpi napade i prijetnje i da bude famozni 50. presudni glas, kao i da nosi teret odgovornosti ako su svi spremni pomoći najugroženijim kategorijama građana.



Poslanik SDA Dževad Agić čestitao je premijeru Novaliću na počinjanju reformi koje bi trebale izjednačiti javni i realni sektor.



Poslanik BPS-a Jusuf Bubica istakao je da je predloženi zakon mnogo bolji od važećeg, da ga je moguće dodatno poboljšati amandmanima, te da će njegovo usvajanje polučiti pozitivne rezultate.



(Fena/mr)
 

BLIN
KOMENTARI