Poslanici danas punih ruku posla

Predstavnički dom jednoglasno prihvatio informaciju o reformskoj agendi, slijedi Prijedlog zakona o radu

Front 31.07.15, 18:33h

Predstavnički dom jednoglasno prihvatio informaciju o reformskoj agendi, slijedi Prijedlog zakona o radu
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH su na vanredne sjednici jednoglasno prihvatili informaciju o reformskoj agendi, javlja reporter Oslobođenja

 

Nakon prihvatanja reformske agende, kao druga tačka dnevnog reda naći će se Prijedlog zakona o radu koji je Vlada FBiH uputila u Parlament bez saglasnosti sindikata.

 

Prijedlog tog zakona je druga tačka dnevnog reda i bit će razmatran po hitnom postupku, a na dnevnom redu su još i Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period od 2015. do 2018., te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

 

Također, poslanici će danas razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

 

Poslanički klubovi Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske fronte prethodno su tražili povlačenje Prijedloga zakona o radu s dnevnog reda sjednice, ali taj prijedlog nije dobio potrebnu podršku.

 

Kao razlog su naveli da su jučer kasno dobili tekst predloženog zakona, kao i da je sporna procedura jer je danas bez valjanog obrazloženja Predstavničkom domu predložen po hitnom postupku, dok je jučer u Domu naroda razmatran u redovnoj proceduri.

 

Dom naroda Parlamenta FBiH jučer je usvojio Prijedlog Zakona o radu, a sjednicu su, nakon što je ta tačka uvrštena na dnevni red, napustili delegati iz SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke.

 

Jučerašnju sjednicu Doma naroda pratili su protesti protiv novog zakona o radu koje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH, a na koje se odazvalo više hiljada građana.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI