Zakon o radu na usvajanju u Predstavničkom domu FBiH

Otkazan današnji protest: Svađa i razdor u Sindikatu, najavljen generalni štrajk

Front 31.07.15, 12:24h

Otkazan današnji protest: Svađa i razdor u Sindikatu, najavljen generalni štrajk
Zbog usvajanja Prijedloga zakona o radu, sa čijim se odredbama ne slažu sindikati i radnici, pred zgradom Parlamenta Federacije BiH održan je prosvjed, no danas ga neće biti

 

Nakon što je Prijedlog zakona o radu usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, isti će se zakonski prijedlog naći i na današnjem vanrednom zasjedanju Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

 

Osim tog zakonskog akta, Predstavnički dom će razmatrati i Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu za period od 2015. do 2018. godine.

 

Zbog usvajanja Prijedloga zakona o radu, sa čijim se odredbama ne slažu sindikati i radnici, pred zgradom Parlamenta Federacije BiH održan je protest, no danas ga neće biti.

 

Sindikalni organi vanredno su zasjedali nakon jučerašnjeg protesta, pri čemu se dio sindikata pobunio protiv Ismeta Bajramovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, te se od najavljenih protesta odustalo, prenijeli su mediji.

 

"Ovog petka neće biti protesta ispred Parlamenta Federacije BiH. Umjesto masovnog okupljanja radnika, predstavnici Saveza sindikata prisustvovat će sjednici Predstavničkog doma FBiH, na kojoj će iznijeti 26 amandmana na Prijedlog zakona o radu", odlučeno je na sjednici Organizacijskog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

Poručeno je da će, ukoliko zakonski prijedlog prođe parlamentarnu proceduru, biti organiziran generalni štrajk u FBiH.

 

Više hiljada radnika i članova sindikata prosvjedovalo je ispred parlamentarne zgrade u četvrtak, pokušavši i probiti se u parlament, tokom trajanja sjednice na kojoj su delegati odlučivali o Prijedlogu zakona o radu.

 

Nakratko je bio blokiran i promet kod Doma sindikata na Skenderiji, a nakon više sati prosvjed je završen bez incidenata.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI