MITSKI LIK

Albanci priredili novi šok Srbima: Miloš Obilić je bio albanski junak, a pravo prezime mu je Kopilić

Hronika 31.07.15, 11:33h

Albanci priredili novi šok Srbima: Miloš Obilić je bio albanski junak, a pravo prezime mu je Kopilić
Đaci na Kosovu i Metohiji će u najskorije vreme, možda već od sledeće školske godine učiti da je Miloš Obilić albanski junak koji je ubijao Turke

Albanci tvrde da je Miloš Obilić (Mileš Kopilić) albanski junak koji je ubio Murata, što će kao aksiom biti ubačeno u udžbenike iz istorije iz kojih će učiti djeca na Kosovu i Metohiji!

 

Đaci na Kosovu i Metohiji će u najskorije vrijeme, možda već od sjledeće školske godine učiti da je Miloš Obilić albanski junak koji je ubijao Turke, prenose prištinski mediji.

 


Albanci su odavno tvrde da imaju dokaze i mnogi vjeruju da je Miloš Obilić bio albanski junak. Tako je u knjizi “Kosovska bitka u albanskom epu” sociološkinje, novinarke i političke analitičarke Ane di Leljo, pored tvrdnje brojnih albanskih istoričara da je Miloš Obilić zapravo bio albanski vitez i junak Miloš Kopilić, autorka u cjelosti donosi i albansku verziju epa o Kosovskom boju.

 

Prikaz je zapravo zasnovan na Bojkuovoj pesmi čiji je tekst objavljen 1923. godine. Deset godina kasnije, čuveni srpski etnolog i folklorista Tihomir Đorđević kao dokaz popularnosti ovog epa među Albancima objavio je skraćenu verziju slične pesme koju mu je preneo Asan Dema Ćufićević (1934).

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI