Video / Naučnici iznenađeni

Ronioci u blizini obale Turske pronašli nepoznatu sferu promjera četiri metra

Hronika 31.07.15, 10:39h

Ronioci u blizini obale Turske pronašli nepoznatu sferu promjera četiri metra
Jedan od ronilaca opisao je masu kao želatinoznu i vrlo mekanu

 

Grupa ronilaca u blizini obale Turske pronašla je veliku sferu nepoznatog porijekla, javlja RT.


Prozirnu sferu veličine prosječnog automobila pronašlo je dvoje ronilaca tijekom rekreativnog ronjenja početkom mjeseca. Pronađena je sfera plutala na dubini od dvadesetak metara, a široka je oko 4 metra. Ronilac Lutfu Tanriover opisao je sferu kao želatinoznu i vrlo mekanu.


Iako je želatinozna masa gotovo nevidljiva ispod vode, ronioci su primijetili male bijele točke koje su ispunjavale podvodni oblak.

 

Ronilac Tanriover objavio je video snimku nepoznate mase na internetu kako bi mu neko pomogao u rasvjetljavanju te misterije.


Naučnik iz Smithsonian muzeja prirodne povijesti Michael Vecchione javio se i rekao da je to vjerovatno masa jajašaca lignje, možda i najveća takva masa ikad zabilježena. Vecchione pretpostavlja da lignja Ommastrephes bartramii, ili crvena lignja, polaže ta jajašca. Crvena lignja može narasti od metar i pol dužine, a njeni krakovi su prepuni nazubljenih priljepaka.

 

Masa jajašaca lignji slične veličine pronađena je 2008. godine u Kalifornijskom zaljevu, ali bila je nešto manja s promjerom između 3 i 4 metra. Još jedan raritet je što lignje obično poliježu jajašca u dubokom moru, pa je gotovo nemoguće pronaći njihova jajašca u blizini obala. 

 

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI