VIDEO/ UZNEMIRUJUĆI SNIMAK

Američka javnost u šoku: Policajac ubio čovjeka bez ikakvog razloga

Hronika 30.07.15, 18:50h

Američka javnost u šoku: Policajac ubio čovjeka bez ikakvog razloga
U Americi već mesecima raste rasna napetost zbog nekoliko ubistava Afroamerikanaca koje su počinili policajci

U Americi već mesecima raste rasna napetost zbog nekoliko ubistava Afroamerikanaca koje su počinili policajci.


 

Posljednje ubistvo u nizu, koje se dogodilo u Ohaju zgrozilo je javnost, jer po svemu sudeći, policajac nije imao razlog da potegne pištolj, a kamoli da ubije Samjuela Duboza (43). Policajac je rekao da je bio primoran na taj potez jer je Afroamerikanac pokušao da ga pregazi, međutim, snimak sigurnosnih kamera je pokopao izjavu policajca.

 

Na snimku se vidi kako je policajac zaustavio Samjuela i zatražio mu vozačku dozvolu, a onda mu je objasnio da ga je zaustavio jer nema prednju tablicu i pitao ga zbog čega je nema.

 

Samjuel je pokušao da objasni da mu je tablica u kaseti automobila, a policajac mu je opet zatražio vozačku dozvolu, a onda i da mu pokaže flašu koju je vidio u automobilu.

 

Samjuel je izvadio flašu, a na snimku se vidi kako je u pitanju boca alkoholnog pića, koja još nije niti otvorena. Policajac je potom opet tražio da vidi vozačku a Samjuel je rekao da ne može da je pronađe i rekao policajcu da mogu da odrade provjeru preko imena i prezimena. Nakon toga je upitao policajca zbog čega ga je zaustavio, a ovaj je uzvratio pitanjima o vozačkoj dozvoli.

 

Nakon toga, policajac je zatražio od Samuela da odveže sigurnosni pojas i pokušao je da otvori vrata vozila. Afroamerikanac je u tom trenutku upalio motor i pokušao je da zadrži vrata da ih policajac ne otvori.

 

Nekoliko sekundi potom kamera počinje da se trese ali se vidi kako policajac gura ruku u vozilo i u sljedećem trenutku puca Samuelu u glavu.

 

Kasnije je policijskom partneru tvrdio da je Samuel pokušao da beži i da ga je skoro pregazio pa je morao da ga ubije. Međutim, video snimak sigurnosnih kamera ne potvrđuje priču policajca.

 

 

(alo.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI