OZBILJNE POSLJEDICE

Ne igrajte se: Ovih osam namirnica nipošto nemojte jesti prije spavanja

Lifestyle 30.07.15, 17:51h

Ne igrajte se: Ovih osam namirnica nipošto nemojte jesti prije spavanja
Želučani refluks mnogima stvara velike probleme tijekom dana, a posebno mučan može biti prije spavanja. Donosimo vam listu namirnica koje obavezno morate izbaciti sa svog večernjeg jelovnika jer ćete tako izbjeći ovu neugodnu pojavu

1. Alkohol. Opušta 'ventile' koji povezuju želudac i jednjak. Kada se to dogodi, vaše tijelo više ne može zadržavati hranu i kiseline tamo gdje im je mjesto – u želucu.

 

2. Gazirana pića. Spadaju u skupinu namirnica koja u sebi sadrži više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi. Ugljični dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu.
"Gazirana pića spadaju u skupinu namirnica koja u sebi sadrži više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi."

 

3. Masna hrana. Zaboravite na sladoled, kekse, hamburgere i sve namirnice s velikim udjelom štetnih masnoća jer na želudac djeluju isto kao alkohol i gazirana pića.

 

4. Čokolada. Osim velikog udjela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakaovcu te teobromin koji potiču želučani refluks.

 

5. Sir. Izbjegavajte mekane tipove sira poput fete ili mozzarelle, a ako baš morate uživati u siru prije spavanja birajte male količine tvrdih varijanti poput parmezana.

 

6. Koštunjavo voće. Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvijek nepovoljne. Bez obzira na to što je koštunjavo voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbjegavati prije spavanja. Najgore će na vas djelovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistacija.

 

7. Citrusi. Iako su ukusni, zdravi i osvježavajući tijekom dana, nemojte ih konzumirati prije spavanja jer sadrže velike količine kiselina.

 

8. Kava. Osim što zbog kofeina u kavi nećete moći spavati, on će izazvati izlučivanje dodatnih kiselina u želucu.

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI