Muftija sandžački o genocidu i rezoluciji

Zukorlić: Ne možete drugome držati lekcije, a sebe zaboravljati! Treba ispitati i Nasera Orića...

Hronika 30.07.15, 14:13h

Zukorlić: Ne možete drugome držati lekcije, a sebe zaboravljati! Treba ispitati i Nasera Orića...
Sve što tražim od drugih, tražim i od svojih. Etnička pitanja nemaju vjersku i nacionalnu boju i vrijednost su za sebe. Ne možete drugome držati lekcije, a sebe zaboravljati, kazao je sandžački muftija za Naše novine, a prenosi Kurir

 

Muftija sandžački Muamer Zukorlić kaže da ne žali što rezolucija o Srebrenici nije usvojena u UN, što pravda višom politikom, insistira da je genocida bilo i traži srpsko priznanje, ali i da je potrebno ispitati i zločine koje je počinio ratni komandnt Srebrenice Naser Orić..

 

Muftija Zukorlić kaže da sve što će doprinijeti relaksaciji odnosa, koji su ušli u stanje napetosti nakon događaja u Potočarima treba podržati. On u tom pogledu, posjetu predsjedništva BiH i doček premijera Vučića smatra pozitivnim iskorakom.

 

Posle Vučićevog odlaska u Potočare u o odlasku Bakira Izetbegovića u Kravice da oda počast stradalim Srbima, muftija Zukorlić kaže:

 

- Odnos prema zločinima je nažalost postao talac dnevnopolitičke percepcije odnosa i to jeste jedan od velikih problema i kad je u pitanju genocid u Srebrenici i svi zločini koji su se dešavali na ovim prostorima. Odnos prema žrtvama ne bi trebalo da bude igra šaha, pa sada vi povučete potez, pa mi povučemo potez, kaže muftija Zukorlić i dodaje da nije razočaran što deklaracija o Srebrenici nije usvojena. Po njemu pitanje valorizacije genocida nije ni rješivo ni konačno bilo kakvom deklaracijom, pa ni rezolucijom UN.

 

Na pitanje da li je moguće pomirenje Srba i Bošnjaka ukoliko Srbi procesuiraju svoje zločince, a Bošnjaci svoje slave kako heroje poput Nasera Orića, muftija Zukorlić kaže:

 

- Sve što tražim od drugih, tražim i od svojih. Etnička pitanja nemaju vjersku i nacionalnu boju i vrijednost su za sebe. Ne možete drugome držati lekcije, a sebe zaboravljati, kaže on.

 

Na konstataciju da je malo previše svrstati Srbe uz naciste kao jedine počinioce genocida u ljudskoj istoriji Zukorlić kaže:

 

- Srbi su nacija, a nacisti ideološka grupa. pravilno je reći počinioci genocida. Niko ne želi, čak ni rezolucija, da svrstava Srbe uz naciste, već počinioce genocida.

 

(Naše novine/ Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI