FOTO/ Bura pred Parlamentom FBiH

Usvojen Zakon o radu! Demostranti se razišli

Front 30.07.15, 15:36h

Usvojen Zakon o radu! Demostranti se razišli
Nakon višesatne drame i protesta radnika, u Parlamentu FBiH je u popodnevnim satima usvojen novi Zakon o radu...

17:20 - Posljednja skupina demonstranata koja je bila okupljena pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine napustila je taj prostor.

 

Prostor, gdje su danas održani protesti zbog Prijedloga zakona o radu, napustili su i policijski službenici kojih je bilo u velikom broju.

 

Okupljanje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), koji je mišljenja da se predloženim zakonom o radu krše prava radnika.

 

Dom naroda Parlamenta FBiH je na vanrednoj sjednici odobrio s 28 glasova 'za' i tri glasa 'protiv' Prijedlog zakona o radu.

 

Trenutno je u toku vanredna sjednica SSSBiH na kojoj će biti doneseni naredni koraci.

 

Na sjednici će, kako je najavljeno, biti odlučeno i o eventualnim okupljanjima narednih dana.

 

16.30 - Demostranti su počeli da se razilaze, za sutra zakazan nastavak protesta ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH.

 

15:30 -  U Parlamentu FBiH upravo usvojen Zakon u radu! Nakon što su prosvjednici probiti kordon policije pri pokušaju da uđu u zgradu Parlamenta Federacije BiH, obezbjeđenje je pojačalo specijalna jedinica Federalne uprave policije.

 

Demonstranti su uspjeli probiti ogradu, ali ne i proći pored policijskih službenika.

 

Situacija je trenutno mirna, a prosvjednici podižu transparente i uzvikuju, izražavajući nezadovoljstvo zbog Prijedloga zakona o radu koji je na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta BiH.

 

Sindikati smatraju da predloženi zakon krši prava radnika ustanovljena dosadašnjim zakonodavstvom, zbog čega je Savez samostalnih sindikata BiH i organizirao protest ispred zgrade Parlamenta.

 

Većina delegata Doma naroda izjasnila se da Prijedlog zakona o radu ostane u dnevnom redu današnje vanredne sjednice Doma, a federalni premijer Fadil Novalić je pozvao sve delegate da ulažu, ako žele, amandmane na ovoj sjednici.

 

15:18 -  Demonstranti okupljeni ispred Parlamenta Federacije BiH prošli su kroz zaštitnu ogradu oko zgrade, u pokušaju da uđu i prekinu sjednicu Doma naroda tog parlamenta

 

U tome ih sprečava veliki broj policijskih službenika.

 

14:43 - Prije nekoliko trenutaka, demonstranti su se pomjerili sa glavne saobraćajnice, te odblokirali raskrsnicu kod mosta Skenderija, te ulice Obala Kulina bana i Ali-Pašina. Saobraćaj je normalizovan. Demonstranti su se vratili pred zgradu federalnog parlamenta, gdje nastavljaju s protestima. I dalje je blokirana Ulica Hamdije Kreševljakovića.

 

14:36 - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović u obraćanju demonstrantima rekao je: 'Idemo u generalni štrajk, pa nek' me hapse!' 

 

13:57 - Dio demonstranata koji se okupio danas pred zgradom Parlamenta FBiH da bi se usprotivili najavljenom usvajanju Zakona o radu prešao je na raskrsnicu kod mosta Skenderija. Blokirana je saobraćajnica prema gradu i Ali-pašina ulica, a policija saobraćaj preusmjerava preko mosta na Skenderiji. Propušteni su zaostali tramvaji, a ostalima je prolaz zabranjen. Skup i na tom mjestu osigurava veliki broj policijskih službenika.

 

13:42 - Kako je javio reporter DEPO Portala koji se nalazi na licu mjesta, vođe protesta pozvali su da se dio demonstranata 'preseli' ispred Doma sindikata BiH, te je deset minuta kasnije njih 200-tinjak blokirao i Obalu Kulina bana. Preko megafona vođe protesta pozivaju okupljene 'da ne stoje po trotoarima, jer imaju dovoljno prostora na ulici'.

 

13:33 - Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), koji su organizirali proteste protiv Zakona o rada Federacije BiH ispred zgrade Parlamenta, obavijestili su okupljene da će delegatima Doma naroda dati još 10 minuta da preispitaju odluku o uvrštavanju Prijedloga zakona o radu na dnevni red današnje sjednice.

 

Najavili su da ukoliko se ništa ne promijeni pozvat će demonstrante da mirno i bez rušenja uđu u zgradu Parlamenta.

 

protest-sarajevo

Foto: AA

 

13:15 - Na protestima protiv Zakona o radu koji se održavaju danas ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu demonstranti su prišli ogradi koju je postavila policija i počeli je ljuljati nakon čega su iz zgrade Federalnog parlamenta izašli pripadnici Specijalne jedinice policije i postavili kordon. 

 

policija-ks-protesti

Foto: Fena

 

Prethodno je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović obavijestio okupljene da je Prijedlog zakona o radu FBiH uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta što je izazvalo nezadovoljstvo kod okupljenih demonstranata.

 

Iz zgrada Parlamenta FBiH izašli su delegati opozicionih stranaka (SDP-a, SBB-a, DF-a i Naše stranke) koji su napustili sjednicu nakon što je na dnevni red uvršten Prijedlog zakona o radu, a demonstranti su to pozdravili aplauzom.

 

radnici-protest-parlament-fbih

Foto: AA

 

12:20 - Radnici na protestima ispred Parlamenta FBiH traže od premijera Vlade FBiH da im se obrati. Okupljeni su Fadilu Novaliću dali pola sata roka, inače će, kako su rekli, "stvari preuzeti u svoje ruke".

 

radnici-protest-socijalizam

Foto: AA

 

11:40 - Predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH i član Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata BiH Salih Kruščica kaže da je ovo najveće poslijeratno okupljanje sindikata: "Nećemo otići dok se zakon ne povuče. Nema umanjivanja prava. Ovi unutra koji odlučuju, neka se zapitaju ko ih je izabrao. Nikome neće biti dobro, samo njima. Neka ne slušaju međunarodnu zajednicu. Tražimo ostavke, dole vlada".

 

11:30 - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović trenutno pregovara s Vladom FBiH o donošenju novog zakona o radu. Prije nego je ušao u zgradu, obratio se radnicima ispred zgrade Federalnog parlamenta, rekavši da će i 'rušiti Vladu, ako bude potrebno'. 

 


10:55 - Prilikom dolaska na sjednicu, radnici su izviždali delegate Doma naroda Parlameta FBiH, te skandirali "lopovi, lopovi..."

 

Pred zgradom Parlamenta FBiH u Sarajevu počeli su se okupljati demonstranti još prije 10 sati. Među demonstrantima su uglavnom radnici, ali i oni nezaposleni koji su nezadovoljni novim Prijedlogom zakona o radu, koji se nalazi na današnjem dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 


Kako javlja reporter DEPO Portala, ispred zgrade Parlamenta FBiH trenutno se okupilo više hiljada ljudi na poziv Saveza samostalnih sindikata BiH, a postavljeni su i transparentina kojima, između ostalog, piše: "Dome naroda, narod ti je gladan","Ko radi, umrijeće od gladi", "Svaka klasa ima neki porok. Radnička, recimo, voli da jede", "Naše bolesno društvo ima bolesne vođe", "Ako nema radnih mjesta, nema ni vas", "Sve što ste obećali narodu, narod vam je omogućio da imate"... 

 

Dok pristižu radnici, odjekuju zvuci Dubioze kolektiva, a vođe protesta preko megafona najavljuju da upravo stiže grupa od 1.500 radnika iz Tuzle, koju predvode rudari.

 

Inače, ispred Parlamenta Federacije BiH postavljena je zaštitna ograda, a Ulica Hamdije Kreševljakovića je u potpunosti blokirana.

 

U Sarajevo iz minuta u minut stižu radnici iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika, Visokog i drugih gradova FBiH. Procjenjuje se da će na današnjim protestima biti između sedam i deset hiljada radnika.

 

 

POLJOPRIVREDNICI DIJELILI PROIZVODE GRAĐANIMA SARAJEVA

 

Predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH jutros su dijelili svoje proizvode građanima Sarajeva ispred zgrade Vlade FBiH, javlja Fena.

 

Poljoprivrednici su na taj način nastavili izražavati nezadovoljstvo odnosom vlasti prema sektoru poljoprivredne proizvodnje.

 

Dijelili su svoje poljoprivredne proizvode jer, kako je rekao predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović, ne žele ih prodavati u bescjenje.

 

Muslimović je podsjetio da BiH uvozi enormne količine poljoprivrednih proizvoda iako ima svoje, te da "zelena mafija hara Federacijom BiH".

 

poljoprivrednici-dijelili-besplatno-proizvode-2
poljoprivrednici-dijelili-besplatno-proizvode-3
poljoprivrednici-dijelili-besplatno-proizvode-1

Foto: Fena

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Amer Beganović/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI