VOĐE SINDIKATA NE ŽELE DIJALOG

Danas buran dan u Sarajevu

Front 30.07.15, 02:50h

Danas buran dan u Sarajevu
Propali razgovori Vlade FBiH i čelnika sindikata, Sarajevo danas očekuje buran dan

 

Pokušali smo se još jednom dogovoriti, nudili smo razne opcije, ali nismo se dogovorili, rekao je nakon sastanka premijer Fadil Novalić.


 
Između ostalog, Vlada je ponudila i da se usvajanje zakona odgodi za sedam dana radi dobijanja na vremenu da se postigne dogovor, ali Sindikat nije ni na to pristao. Sindikat ima isti stav već godinama i definitivno ne namjerava da se ozbiljno dođe do dogovora, rekao je Novalić.


 
"Rekli su da imaju 26 primjedbi i mi smo u startu rekli da prihvatamo te primjedbe jer znamo da one nemaju veze s radničkim pravima. Znamo da je problem u kolektivnim ugovorima koji nude više prava povlaštenim kategorijama", rekao je Novalić.


 
Čelnik Sindikata, Ismet Bajramović, rekao je da Vlada nije ponudila nikakve ustupke sindikatima i da će najavljeni protesti biti održani ako Vlada ne povuče prijedlog Zakon o radu.


 
Kako je kazao Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, "i pored više nego korektne i ekskluzivne ponude Vladi - da povuče zakon iz parlamentarne procedure u zamjenu za potpisivanje aneksa na postojeće granske kolektivne ugovore, izostavljanje tužbenih zahtjeva - premijerovo stajalište je da se to ne treba prihvatiti. On traži izmjenu ZOR-a".
 


"Poučeni iskustvima kako se te stvari odvijaju u parlamentima i ne želeći sa ispadnemo naivni, to ne možemo prihvatiti. Nemamo garanciju da bi ovo večeras dogovoreno bilo usvojeno na Parlamentu", kazao je Šatorović, istakavši kako je jedan dio delegacije sindikalista ove razgovore ocijenio kupovinom vremena.


 
Na sastanku koju je okončan u ponoć, pored premijera Fadila Novalića, prisustvovali su i njegovi savjetnici, te Sefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA kao i Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vidoprivrede i šumarstva FBiH i ministrica finansija Jelka Miličević, ministar obrta i poduzetništva, Amir Zukić, dok je višečlanu delegaciju SSSBiH predvodio predsjednik Ismet Bajramović.

 

 

BLIN
KOMENTARI