NEPOSTOJANJE KONSENZUSA

Izetbegović i Novalić večeras se sastali s predstavnicima sindikata: Ima li zakon o radu budućnost?

Front 29.07.15, 21:40h

Izetbegović i Novalić večeras se sastali s predstavnicima sindikata: Ima li zakon o radu budućnost?
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastao se večeras sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) predvođenih Ismetom Bajramovićem

 

Na sastanku su predstavnici Sindikata iznijeli svoje stavove o Prijedlogu Zakona o radu koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

 

Predsjednik SDA je izrazio spremnost da se u narednim satima nastavi intenzivan dijalog sa predstavnicima Sindikata u cilju dogovora odgovarajućih izmjena i dopuna u prijedlogu novog zakona o radu, koje bi taj prijedlog učinile prihvatljivim sindikatima, imajući u vidu da je već ranije postignut visok stepen usaglašenosti, te da je mali broj spornih odredbi u predloženom tekstu zakona.

 

U tom smislu, nakon sastanka i obavljenih dodatnih konsultacija sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem upućen je poziv predstavnicima Sindikata da večeras nastave razgovor sa premijerom Federacije u cilju iznalaženja rješenja do sutrašnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatran Prijedlog novog Zakona o radu.

 

Hitno usvajanje novog Zakona o radu je neophodno, jer javni budžeti u Federaciji ne mogu podnijeti stalna opterećenja koja su dosegla cifru od jedne milijarde KM, prouzrokovana tužbama zaposlenika proisteklim iz prava po osnovu kolektivnih ugovora o radu, što ugrožava redovnu isplatu penzija, invalidnina i svih drugih izdvajanja za socijalne kategorije u Federaciji, te stoga ne možemo priuštiti luksuz da se dalje odgađa njegovo usvajanje.

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se također večeras s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH kako bi se, uoči sutrašnje sjednice Doma naroda FBiH, pokušalo doći do dogovora u vezi s Prijedlogom zakona o radu.

 

Sastanak je počeo u 21.10 sati u Domu sindikata.

 

- Premijer Novalić će se sastati na još jednim konsultacijama s predstavnicima Sindikata u cilju približavanja stavova u vezi utvrđenog prijedloga novog zakona o radu - potvrđeno je Feni iz Ureda federalnog premijera.

 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je danas kazao novinarima da sindikat traži da se predloženi zakon skine s dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za sutra.

 

Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi sutra razmatrati prijedlog novog zakona o radu, a predstavnici SSSBiH najavili su prosvjede ispred zgrade parlamenta.

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI