Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

Bajramović: Tražimo povlačenje zakona o radu, nećemo nikakvo obećanje, nikakav razgovor

Front 29.07.15, 19:33h

Bajramović: Tražimo povlačenje zakona o radu, nećemo nikakvo obećanje, nikakav razgovor
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je danas da će protest sazvan za sutra ispred zgrade Parlamenta FBiH trajati sve dok Prijedlog zakona o radu ne bude povučen sa sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta

 

Poručio je da će, ako predloženi zakon bude povučen s dnevnog reda, protest biti prekinut.

 

- Nas neće zadovoljiti nikakav razgovor, nikakvo obećanje ni bilo šta drugo. Nas može samo zadovoljiti da vidimo da nema zakona o radu sutra na Domu naroda. Kad vidimo da nema zakona, i ako bude protest, prekida se, ima zakona - mi smo pred Parlamentom Federacije - kazao je Bajramović na pres-konferenciji.

 

Naveo je da su dobili informacije da se na terenu, odnosno u njihovom članstvu, vrše određeni pritisci na članstvo, od toga da se ne pušta da dođu na protest u Sarajevo "iako je veliko interesovanje", a kaže i da se pojavila dezinformacija da je protest odgođen.

 

Bajramović je kazao da se na protestima očekuje od sedam do 10 hiljada članova sindikata.

 

- Mi ćemo za naše članove sindikata potpuno da prihvatimo i prihvatili smo odgovornost, odgovaramo za njihove postupke i preuzimamo kompletnu odgovornost, a za nečlanove sindikata odmah se ograđujemo unaprijed - kazao je Bajramović.

 

Dodao je da su danas nastavljeni razgovori predstavnika Sindikata s predstavnicima političkih stranaka u FBiH u vezi s predloženim zakonom o radu.

 

Danas popodne održan je sastanak i s rukovodstvom SDA, na čelu sa stranačkim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

 

Bajramović je kazao kako im je rečeno da pokušaju "amandmanski da pričaju o tim stvarima“.

 

- To nije naš stav, nije način. Mi tražimo da se zakon povuče. Ako se usvoji dnevni red i uđe se u raspravu o zakonu, onda su amandmani. Mi tražimo prethodnu radnju, tako da smo im na to skrenuli pažnji i oni su to primili k znanju. Sastanak se završio, ne u tonu kao što je poručeno sinoć s Predsjedništva SDA, nego u jednom drugom tonu. Poručeno je da će se razmisliti i javiti. Rečeno nam je od predsjednika SDA da će još da kontaktira, da li premijera, da li određene saradnike, možda i neke koalicione partnere i da će nam se onda javiti kakav im je stav - rekao je Bajramović.

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI