Kad bakterije napadnu

Kako ljetne boleštine na vas vrebaju iz hrane koju svakodnevno jedete?

Lifestyle 29.07.15, 14:29h

Kako ljetne boleštine na vas vrebaju iz hrane koju svakodnevno jedete?
Ljetne bolesti često kvare odmor, jer se svi opuste i ne razmišljaju šta sve dodiruju, ali i jedu, pa sve može da kulminira stomačnim virusom praćenim povraćanjem, bolom u želucu i temperaturom

 

 
Iako mikroorganizmi prisutni u hrani u većini slučajeva ne izazivaju probleme, ponekad se u hrani mogu pronaći mikroorganizmi koji uzrokuju bolesti. 

 

U ovo doba godine, uzrok trovanja su najčešće kremasti kolači, salate s majonezom, pavlakom, proizvodi od jaja, odnosno sastojci koji se brže kvare na vrućini. Ako se takva hrana ne hladi u frižiderima, može doći do umnožavanja različitih vrsta mikroorganizama.

 

Simptomi trovanja hranom su najčešće bol u stomaku, mučnina, povraćanje, proliv i ponekad povišena temperatura. Ako dođe do trovanja, obavezno se javite ljekaru i prema njegovoj preporuci držite se dijete koja zavisi od uzroka trovanja. Međutim, ako se radi o lakšim simptomima, pijte čaj od šipka ili crni čaj sa što manje šećera.

 

Ako osjećate glad, dovoljno je da pojedete dvopek ili štapiće, prvi dan ili dva. Ukoliko se simptomi smiruju, trećeg dana možete jesti banane, pa četvrtog i petog dana polako početi normalno da se hranite.

 

Najčešći uzroci ljetnih zaraza su nepravilno čuvanje hrane, loše pranje posuđa, pribora ili prljave ruke osoba koje rade s hranom, ali i nedovoljna termička obrada.

 

Zbog toga, dok ste na odmoru, raspitajte se kod mještana koje prodavnice su provjereno dobre, pa tamo kupujte hranu i posjećujte ugostiteljske objekte koji imaju veliki promet, jer je manja mogućnost da hrana dugo stoji.

 

Kako sebi ne biste upropastili dugoočekivani godišnji odmor, pripazite na hranu koju jedete i redovno perite ruke kako ne biste prenijeli bakterije, posebno na plaži.      

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr) 

BLIN
KOMENTARI