Zabrana iznenadila putnike

Zaboravite na sendviče: Više ne možete jesti u autobusima

Hronika 29.07.15, 13:06h

Zaboravite na sendviče: Više ne možete jesti u autobusima
Naljepnica s prekriženom cigaretom koja označava da se u određenom prostoru ne smije pušiti uobičajena je za autobuse, međutim kada se u njima pojavi naljepnica na kojoj je prekrižen hamburger, onda se putnici nemalo iznenade

 

Konzumiranje hrane u autobusima hrvatskog autoprevoznika Čazmatrans više nije dozvoljeno. To pravilo putnici su mogli saznati ako su uočili naljepnice na kojima je prekrižen hamburger. Putnike je to nemalo iznenadilo, međutim u Čazmatransu kažu kako su zbog nekih starih navika njihove nove odluke opravdane.


Naljepnica s prekriženom cigaretom koja označava da se u određenom prostoru ne smije pušiti uobičajena je za autobuse, međutim kada se u njima pojavi naljepnica na kojoj je prekrižen hamburger onda se putnici nemalo iznenade. Dogodilo se to gospođi koja je u Čazmatransovom autobusu putovala na relaciji Osijek – Zagreb.


“Takva odluka prema mojem mišljenju i ima logike i nema. S jedne strane riječ je o relativno dugoj relaciji, gdje je moguće da putnici ogladne, dok s druge strane, svi znamo za naše navike konzumiranja hrane čim se krenemo nekamo voziti. Odmah vadimo ‘pinkl’, ne obraćajući pozornost na putnike oko nas, smetaju li im mirisi koji se šire ili ne. Sjećate se kako je to nekada bilo u vlakovima”, prokomentirala je čitateljica Glasa Slavonije.

 
U Čazmatransu kažu da ipak nemaju striktnu zabranu konzumiranja hrane, međutim da javno nikada nije ni bila dozvoljena. “Vozači imaju naputak da upozore putnika koji želi ući s hranom ili sladoledom da ne unosi to u putnički dio autobusa, odnosno ili da pojede prije ulaska ili da stavi u prateću prtljagu”, kazao je direktor Damir Pavlović dodajući kako autobus tokom četverosatne vožnje na navedenoj relaciji ima stajanja pa da putnici tokom tih odmora mogu jesti izvan vozila.


“Smatramo da, zbog drugih putnika, nije u redu da putnik do njih jede tokom vožnje te time riskira da bude uprljan ili on ili interijer autobusa. Iskustva nam govore da su to znali biti cijeli ‘obredi’ s pečenim pilićima i paradajzom. Također se i šire mirisi hrane, koji pogotovo smetaju putnicima, a naročito onima koji boluju od kinetoze”, slikovito je za Glas Slavonije pojasnio Pavlović dodajući da svoju odluku smatraju opravdanom.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI