Foto / Prilika za mlade novinare

Otvorena izložba fotografija i predstavljeno nagradno takmičenje 'Evropa za nas'

Hronika 28.07.15, 18:06h

Otvorena izložba fotografija i predstavljeno nagradno takmičenje 'Evropa za nas'
Izložba fotografija deset izabranih projekata iz cijele Bosne i Hercegovine pod nazivom "Evropa za nas" otvorena je danas u Sarajevu u organizaciji EU info-centra, a radi se o projektima realiziranim uz finansijsku potporu Evropske unije (EU)

 

Istovremeno, u prostorijama EU info-centra (zgrada Delegacije EU u BiH) upriličena je prezentacija nagradnog takmičenja za mlade novinare iz BiH u dobi između 18 i 35 godina koje, također, nosi naziv "Evropa za nas".

 

Izložbu, koja u "slici i riječi" svjedoči o projektima u oblasti turizma, ekologije, razvoju privrednih subjekata i očuvanja prirodne i kluturne baštine, te u oblasti agrikulture i procesa deminiranja u BiH, otvorio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, podsjećajući da je tokom dvadesetogodišnjeg prisustva u BiH, EU angažirana na različite načine u pružanju pomoći BiH i njenim građanima.

 

izlozba-evropa-za-nas-2

 

Radi se o, kako je kazao, većim i manjim projektima, koji imaju veliki utjecaj na svakodnevni život bh. građana.

 

Konstatirao je da je izložba prilika za informiranje o različitim projektima, ali i poticaj mladim bh. novinarima da pišu o temama koje se odnose na projekte realizirane u sklopu suradnje EU i BiH.

 

O takmičenju i propozicijama takmičenja za mlade novinare, informirao je voditelj projekta EU info-centra u BiH Edin Atlić, navodeći da je ovo takmičenje otvoreno do 31. oktobra, do kada bi novinarski radovi/članci o programima i projektima EU u BiH trebali biti objavljeni.

 

izlozba-evropa-za-nas-3

 

Kako je rečeno, pravo sudjelovanja na takmičenju "Evropa za nas" imaju svi profesionalni novinari, novinari amateri i studenti, građani BiH rođeni od 1980. do 1997. godine.

 

Novinarski članak bi trebao biti fokusiran na doprinos unapređenju života pojedinaca, grupa, zajednica i/ili sveukupne populacije u BiH.

 

Nakon odabira tri pobjednička rada, rezultati takmičenja bit će objavljeni do 30. novembra na web-stranici www.EUinfo.ba.

 

izlozba-evropa-za-nas-4

 

Organizator će za autore prvoplasiranih radova osigurati nagrade, a moći će da biraju između laptopa, smart telefona, tableta, televizora ili digitalnog fotoaparata, a sve u vrijednosti višoj od 500 KM.

 

Inače, jedan sudionik takmičenja može prijaviti više objavljenih novinarskih članaka, a  EU info-centar će na web stranici www.EUinfo.ba postaviti linkove na sve prijavljene novinarske članke koji zadovoljavaju osnovne forme i kriterije novinarske struke i ovog takmičenja.

 

Prijavu novinarskog članka potrebno je poslati putem elektronske pošte na e-mail adresu [email protected], s naslovom "Evropa za nas - ime i prezime sudionika/ce" najkasnije do 31. oktobra.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI