Podrška provođenju reformi

Novalić i Cormack potpisali Memorandum o razumijevanju između Vlade FBiH i USAID-a

Front 28.07.15, 17:50h

Novalić i Cormack potpisali Memorandum o razumijevanju između Vlade FBiH i USAID-a
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između Federalne vlade i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kojom se Vlada obavezuje na provođenje Projekta reformi fiskalnog sektora (FAR) u naredne četiri godine a USAID na podršku u realizaciji



- Građani možda i ne smatraju reformu fiskalnog sektora važnim prioritetom, ali on utiče na njihov svakodnevni život - rekla je ambasadorica Cormack.



Projekt FAR odnosi se na cijelu Bosnu i Hercegovinu te su isti memorandumi potpisani u Distriktu Brčko i Banjoj Luci.



- Reforme javnih finansija potrebne su radi ostvarivanja prihoda. Projekte nije jednostavno ostvariti, ali nije nemoguće. Reforma je isplativa -ustvrdila je američka ambasadorica i dodala da su SAD pomogle prvi put u fiskalnoj reformi 1996. godine i doprinijele gotovo devedesetpostotnom povećanju prihoda od direktnih poreza.



- Jedan od efekata projekta treba da bude pojednostavljenje platnog sistema i veća transparentnost u oblasti javnih prihoda da bi porezni obveznici znali kako se troši njihov novac - navela je Cormack.


Pohvalila je usvajanje reformske agende i navela da ti koraci vode ka članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.



- Premijeru, suočavate se i s teškom reformom tržišta rada, a Sjedinjene Američke Države Vas podržavaju u tome - rekla je Cormack obrativši se nakon potpisivanja Memoranduma Fadilu Novaliću.



On je za ovaj projekt i druge angažmane USAID-a u BiH kazao da ih je najbolje definirati kao pomoć američkog naroda bosanskohercegovačkom, kako je izjavio nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton nakon što je odlukama vlada dviju zemalja, 3. maja 1996. postignut sporazum o uzajamnoj saradnji kroz USAID.



Projekt FAR je nastavak aktivnosti koje su i dosad dale jako velike efekte, a reforme će, po premijerovim riječima, između ostalog rezultirati smanjenjem fiskalnih opterećenja umanjenjem parafiskalnih nameta te boljim upravljanjem javnim dugom, jačanjem trezorskog sistema FBiH, poboljšanjem poslovnog okruženja i pojednostavljivanjem poreznog plaćanja.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI