Službeno imenovan od turskog predsjednika

Do sada samo prijatelj, a sada puno više: Haris Silajdžić postao novi Erdoganov savjetnik

Front 28.07.15, 11:13h

Do sada samo prijatelj, a sada puno više: Haris Silajdžić postao novi Erdoganov savjetnik
Dr. Haris Silajdžić postavljen je za člana ureda predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana - piše Dnevni list

 


Silajdžića je turski predsjednik i službeno imenovao za svog savjetnika, kazao nam je  jučer Nedžad Latić, publicist iz Sarajeva i odličan poznavatelj političkih prilika u Turskoj. On je nekoliko puta u Ankari i Istanbulu bio osobni gost Erdogana.


Bio i Gulov savjetnik


- Treba znati da je Silajdžić bio savjetnik i bivšeg predsjednika Turske Abdulaha Gula, ali je ta usluga bila prijateljske naravi, odnosno nije bio službeno na tom položaju, dodaje Latić.


Bivši profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Haris Silajdžić u politiku je ušao 90-tih godina prošlog stoljeća i bio je najbliži suradnik Alije Izetbegovića, predsjednika SDA. Silajdžić je u ratu bio šef bh.izaslanstva, nakon rata predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva BiH. Poslije razlaza sa SDA, osnovao je Stranku za BiH i bio je njen predsjednik.

 


Nakon što je izgubio na izborima 2010. godine za člana Predsjedništva BiH, napustio je položaj predsjednika Stranke za BiH i potpuno se povukao iz političkog života u BiH. Od tada su se svako malo pojavljivale priče, uglavnom pred izbore, da se Silajdžić vraća u BiH, preuzima predsjedničku funkciju u Stranci za BiH i moćne položaje u državnoj  vlasti, ali su se sve pokazale kao obične špekulacije.


Silajdžićeva supruga Maja koja je iz Mostara, gotovo dva desetljeća živi u Istanbulu, a njihov sin Mirza radi u centrali televizijske kuće Al Jazzera u Dohi.

 


Veze i utjecaj


Silajdžićevo prebivalište već godinama je u Istanbulu, u Sarajevo i BiH rijetko dolazi, a i kada dođe ne pojavljuje se u javnosti i politički ne istupa. U ožujku ove godine u Sarajevu je promovirao svoju zbirku poezije „Sarječja“ koju je književna kritika ocijenila visokim ocjenama.


- Poezijom se bavim cijelog života, a politikom jedan dio života, prema tome poezija je starija i tu se mnogo prirodnije osjećam, kazao je tada na promociji svoje knjige.
Silajdžić ima jake veze s mnogim svjetskim političarima i državnicima, a posebno s bogatim arapskim liderima i izuzetno je utjecajan u Kataru i Kuvajtu.


- Predsjednik Turske angažirao je Silajdžića za svog savjetnika i on će najviše raditi na učvršćivanju veza Turske s Katarom i Kuvajtom i na jačanju prijateljskih veza između Turske i SAD-a. Također, Silajdžić će raditi i na jačem angažmanu Turske na Zapadnom Balkanu što u izvjesnom smislu podrazumijeva i njegov povratak na političku scenu u BiH, ali u sasvim drugoj ulozi, kaže Latić i dodaje:


- U svemu ovome meni je posebno zanimljivo kako je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za svog savjetnika postavio turskog biznismena Muzafera Čileka, a predsjednik Turske za svog savjetnika postavio je Harisa Silajdžića, bivšeg člana Predsjedništva BiH.

 

(dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI