Ko će biti na čelu?

Borba za predsjednika SDP-a: Nikšić i Imamović glavni kandidati

Front 27.07.15, 11:55h

Borba za predsjednika SDP-a: Nikšić i Imamović glavni kandidati
Svi, i oni najsitniji, detalji su ''izglancani'' pa je Glavni odbor SDP-a raspisao predsjedničke izbore za 20. septembra, a šesti redovni Kongres zakazao je za 3. oktobar kada će ova stranka dobiti i novi inovirani Statut i Program

 


Od jučer je praktično unutar SDP-a počela  predizborna kampanja kandidata za predsjednika. Za sada su izvjesne samo dvije kandidature – Nermina Nikšića, aktualnog predsjednika i zastupnika u Parlamentu Federacije i Jasmina Imamovića, potpredsjednika SDP-a i gradonačelnika Tuzle. Dobro upućeni kažu da će se između njih dvojice voditi najveća bitka, ali ne isključuju mogućnost da bude još kandidata što priželjkuje i Glavni odbor.


Neslužbeno se spominju imena Svetozara Pudarića, Denisa Bećirovića, Besime Borić, a prilično iznenađujuće je što neki krugovi „barataju“ imenom Emira Đikića. On je krajem prošlog mjeseca iz osobnih razloga podnio ostavku na funkciju predsjedavajućeg Odbora direktora Transparency International BiH i taj položaj do izborne skupštine preuzela je Aleksandra Martinović iz Banje Luke.


Prema izvorima iz Tuzle, nije izvjesno da će se Bećirović koji je zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH,  kandidirati i on još uvijek sa svojim timom vaga kakav će potez povući.
Prošle sedmice, kako saznaje Dnevni list iz svojih izvora, bilo je prilično burno u vrhu SDP-a zbog  predsjedničkih izbora. Sasvim očekivano, lobiranja su u toku, ali neka idu mimo onih koja su u okviru demokratskih standarda i procedura.


Navodno, na sastancima su pokrenute neke inicijative da se zauzme stav po kojem se za predsjednika SDP-a ne može kandidirati niko ko je u izvršnoj vlasti. To je shvaćeno kao pokušaj uklanjanja iz utrke gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, odnosno njegovog „ubijanja“ i prije nego što je počeo da teče rok za predaju kandidatura. Takve inicijative, čak i prijedlozi su odbačeni, a treba reći da u njima niti u raspravi o njima nije sudjelovao Nikšić.


Rok sedam dana


- Do prošlog Kongresa bio sam jedan od četiri potpredsjednika Glavnog odbora, a  to je otprilike 25. položaj u SDP-u. Moj utjecaj na SDP Tuzle bio je primjeren, a utjecaj na SDP BiH minoran. Sada su se uvjeti promijenili i ja sam spreman. Volio bih da bude što više kandidata za predsjednika i da time damo doprinos istinskoj demokratizaciji stranke. Moj princip je timski rad, imam politički program, imam program potpuno drukčije kadrovske politike i forsiranja skromnosti umjesto neskromnosti, preciziran plan višestrukog povećanja snage i naglog pokretanja SDP-a, zajedničkog djelovanja svih stranaka i partija ljevice – poručuje Imamović uz naglasak da je još rano govoriti o detaljima svog programa i da će ga prvo priopćiti članstvu SDP-a. Njegovi bliski suradnici kažu da su posebno atraktivni njegov program i projekti za gradove Sarajevo i Mostar.


Rok za službeno dostavljanje kandidatura za predsjednika počeo je jučer i traje sedam dana, a nakon toga svaki kandidat morat će predati listu podrške s najmanje 1000 potpisa članova SDP-a. Kompletan postupak stavljen je u nadležnost Središnjeg izbornog povjerenstva SDP-a, a svi službeno registrirani članovi stranke, njih oko 30.000, biraju predsjednika po principu „jedan član – jedan glas“. Kandidat koji dobije natpolovičnu većinu glasova bit će novi predsjednik SDP-a.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI