Sutra vanredno glasanje

Iz Banjaluke oštro poručili GV-u Bihaća: Povucite odluku o gradnji hidrocentrala na Uni!

Hronika 22.07.15, 19:35h

Iz Banjaluke oštro poručili GV-u Bihaća: Povucite odluku o gradnji hidrocentrala na Uni!
Centar za životnu sredinu iz Banjaluke uputio je danas otvoreno pismo Gradskom vijeću Grada Bihaća povodom usvajanja Prijedloga Odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim natječajem- tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos mHE na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica, te povodom vanredne Skupštine na kojoj će se sutra ponovo glasati o ovom pitanju - prenosi 6yka

 


U pismu oni pozivaju Gradsko vijeće Bihaća da povuče Odluku o davanju saglasnosti za pokretanje postupka dodjele koncesije za male hidroelektrane na rijeci Uni i stanete na stranu građana u odbranu ove rijeke, a ne interesa privatnog sektora.

 


Una je poznata i vrijedna upravo zbog svojih prirodnih fenomena, divlje snage i ljudi koji su vijekovima vezani uz nju. Područje Bihaća i Unsko-sanskog kantona je jedno od prioritetnih oblasti BiH za razvoj odgovornog i avanturističkog turizma, aktivnosti u prirodi i korištenja prirodnih resursa na održiv način. Svi planovi Nacionalnog parka Una, pa i samo postojanje parka kao institucije se ovakvim projektima ugrožavaju.

 


Rijeke kao što je Una moraju biti poslednja mjesta koja ćemo da ugrozimo radi ekonomske dobiti. Iako se radi o malim hidroelektranama, uticaj koje one imaju na okoliš je ogroman. Kanjoni i klisure BiH su tzv. „vruće tačke biodiverziteta“ sa mnogim endemskim, vrijednim i rijetkim vrstama, koje smo dužni da štitimo.

 


Nacionalni parkovi su osnovani upravo sa ciljem da se prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe očuva i koristi na način da dobit od toga ima šire društvo i lokalna zajednica. Po IUCN  kategorizaciji zaštićenih područja hidroelektranama nije mjesto u nacionalnim parkovima.

 


Kako se navodi , Centar za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina okuplja profesionalce i aktiviste posvećene zaštiti životne sredine i održivom razvoju, te godinama pratimo planove za izgradnju hidroenergetskih objekata u BiH.

 

"Izrazito kritičan stav imamo prema planovima za izgradnju hidroelektrana u zaštićenim područjima ili na visokovrijednim rijekama, kakva Una svakako jeste, te Vas zbog toga pozivamo da povučete navedenu Odluku" napominje se u Pismu upućenom gradskim ocima u Bihaću.

 

Centar za životnu sredinu se sa svojim kapacitetima i znanjem pridružuje borbi lokalnog stanovništva i organizacija iz Bihaća i okoline u odbrani Une, kao jednog od istinskih bisera Krajine.

 

(6yka.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI